Ofelia behöver inte

En halvtimme kvar på tåget och Ofelia har precis avslutat en stor latte. Vid närmare eftertanke var nog detta en urbota dum idé. Hon tar ett djupt andetag och ignorerar hur byxknappen trycker mot blåsan. Nej nej. Hon behöver inte. Det här klarar hon. Hon fokuserar på sin bok. Resan till Uppsala har blivit mycket längre nu när hon tar pendeln istället för regionaltåget. Betydligt billigare, men längre, och det finns ingen toalett här.
Hon räknar minuterna. Trettio minuter på tåget och sedan ytterligare tjugo för att komma till skolan. Inga problem. Det är ju bara… att läsa. Få tiden att gå. Då och då dra djupa andetag, kanske byta sittställning lite, för att göra det bekvämare för sig. Men det här har hon under kontroll.

Varför i helvete köpte hon en stor latte för? Det har ju aldrig slutat bra för henne. FRAMFÖRHÅLLNING OFELIA. Lär dig.

Hon måste absolut inte. Det går alldeles utmärkt att bara läsa och tänka på något annat. Inte hosta. Inte nysa. Inte tänka på den där scenen i Simpsons när Homer måste vakta sin felparkerade bil och drömmer om en äng full av toaletter. För som sagt, Ofelia behöver. Inte. Alls. Gå.

En kvart kvar på tåget. Det är som om en knytnäve sitter permanent och spänner i hennes mage. Det går att glömma flera sekunder i taget, faktiskt. Man kan ställa sig frågan om det skulle vara värt att glida in någonstans på stationen, men Ofelia har inga småpengar på sig och det känns så onödigt liksom när det finns toaletter i överflöd och gratis på skolan. Även om tjugo extra minuter känns som tortyr i mellangärdet.

De sista fem minuterna går mycket långsamt. Men så är det då dags att ställa sig upp och börja promenera. Ofelia drar in syre och släpper långsamt ut koldioxid. Låt benen röra sig konstant. Varje steg hon tar blir en slags seger. Hon intalar sig det, för att det ska bli lättare att ta sig framåt. Det hände åtminstone ingen olycka på tåget, tänker hon med viss tillfredsställelse. Och det kommer inte hända någon på vägen till skolan heller. Vad är straffet för offentlig urinering i Sverige? Inte värt det, i vilket fall. Och det är inte som att hon skulle klara av att bara huka sig någonstans i vilket fall som helst. Rent teoretiskt.

Nej, hon ska bara gå. Hon ska inte stanna, inte pausa. Hon ska gå med taktfasta steg. Och hon ska inte tänka på den där scenen igen.

När toaletten är inom synhåll stöter hon på en klasskompis på väg därifrån, som glatt hälsar och undrar om seminariet ska hållas i klassrummet hon tror det är. Ofelia har ingen aning. Ofelia har mycket, mycket bråttom. Hon kastar sig in på toaletten och under 38 sekunder nästan smälter hon av lättnad.

Hon skippar latten nästa gång.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s