Ofelia och idéerna

Det här är grejen med bra idéer: De är inte så sällsynta som folk tror.

En idé kan explodera bakom pannbenet och spridas ut i fingerspetsarna. Den kan ta över hela ens sinne och göra det svårt att koncentrera sig på föreläsningar, svårt att sova. Då måste den tänkas på. Alternativet är omöjligt. Men det är just det som en idé är, bara en tanke. Någon slags grund. Det är inte en färdig bok. Det är inte ens en färdig mening. Det krävs så ofantligt mycket hårt jobb för att det ska bli något av den, så de flesta riktigt bra idéer rinner ändå oftast ut i sanden.

Ofelia har hört att författare, riktiga författare, ibland blir tillfrågade om de kan skriva boken, för “jag är inte så bra på att skriva, men det är är en skitbra idé så vi kan dela på pengarna när boken blir en hit”. Hon har själv aldrig fått frågan. Det är ju inte som att hon är publicerad, så det kanske inte är så konstigt. Men man behöver inte vara publicerad för att inse vilken konstig begäran det är. “Skulle du kunna lägga massor med tid för att utveckla en idé du inte kom på, och lägga dina egna projekt åt sidan, för den här idén är minsann något alldeles särskilt och själv har jag ju liksom inte tid eller riktigt lust heller, men vi kan ju dela på pengarna så då blir det ändå rättvist!” Hon är övertygad om at sådana människor menar väl, men det vittnar ändå om någon slags arrogans. Dels är deras idé “riktigt speciell” och då kommer den ju absolut bli en bästsäljare, men själva vill de inte jobba med den. Någon slags brist på självförtroende kanske, uppblandat med en känsla av att man på något vis också gör sin författarkompis en tjänst?

Så innan Ofelia blir publicerad (det kanske händer!) vill hon understryka ett par saker. Några missförstånd när det gäller själva skrivarprocessen, så att hon kan bespara eventuella frågor i framtiden.

  1. Skriv dina egna idéer. De kommer från dig. Varför tror du att du inte är bra nog? Om du älskar din idé är det bara du som kan arbeta med den.
  2. Att få en idé är väldigt lätt. Det är att sitta ner med den och göra jobbet som är svårt. Du gör ingen en tjänst genom att lämpa av det tunga jobbet på någon annan.
  3. Du vet inte ifall din idé kommer bli en bästsäljare. Det är nästan en garanti att den gjorts förut, vilket i sig inte behöver betyda något. Det finns inget nytt under solen. Alla idéer är redan skrivna. Men det är ju din spinn som är ny; det är ditt perspektiv som är spännande. Ingen annan kan skriva din idé som du skulle skriva den.

Som sagt, Ofelia har själv aldrig fått frågan. Men det kanske kommer en dag då hon får den. Ofelia gillar att planera.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s