Ofelias träd

När Ofelia växer upp finns körsbärsträdet utanför hennes sovrumsfönster. Det är inte deras träd egentligen utan grannens, men sanningen är nog att de som får chansen att njuta mest av frukten är diverse kråkfåglar i grannskapet. Det gör inte Ofelia så mycket. Hon följer årstiderna med körsbärsträdet. Kala grenar om vintern, så skira blad och sedan tusentals vita blommor, som sväller till skinande blanka bär. Vinden susar i lövverket. Vinden sliter av kronblad som täcker precis allt.

Det är inte det enda trädet som spelar roll i Ofelias liv. Hon tycker om träd. De har rötter som går långt ner och de står stadigt på jorden, och Ofelia har en period då hon känner att naturen är full av skyddande andar. Hon har döpt en tall på vägen från skolan till Einar. Han är en beskyddare från de tusentals faror som lurar på Ofelia. Det är utmattande för ett barn att ha livlig fantasi. Ofelia är aldrig hjälten i sina egna sagor. Hon är alltid offret. Men träd är beskyddare och Einar är den främsta av dem. Ofelia lägger en liten hand mot hans solvarma bark och känner sig trygg.

Viden på tomten, med det perfekta lilla trappsteget upp så att man kan sätta sig bekvämt. Sen det lilla trädet på skolgården, som har den spretiga förgreningen, som en öppen hand. (Något år senare brast den förgreningen, nertyngd och försvagad av många barns klättrande.) Och så eken, också på tomten, där en mycket imponerande koja byggdes och en lång repgunga fanns.

Träd! De fanns överallt där Ofelia var barn. I de skogiga partierna runt skolan. På tomten. Inga enorma skogar, ingenting att gå vilse i. Ofelia är ett stadsbarn och träd är magiska och fulla av älvor.

Så nu har Ofelia flyttat från föräldrahemmet. Det finns inget körsbärsträd utanför hennes fönster. Det finns en lyktstolpe.

Det är dock en ganska trevlig lyktstolpe, och Ofelia har döpt den till Simon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s