Ofelia är en drake

“Så hur många fler böcker tänker du ta hit?” frågar Fitzwilliam och måttar noga med böckerna för att se att de hamnar i millimeterkorrekt storleksordning i hyllan.

Ofelia tänker att hon egentligen nog skulle vilja ha dem i ämnesordning men säger inget. Han verkar ha kul.

“Några stycken,” svarar hon vagt och viftar med handen.

“För du kommer inte få plats med så många till.”

“Nej, jag vet… Ska fundera lite.”

Ofelia och Fitzwilliam har flyttat ihop. Detta innebär att Ofelia några gånger i månaden har fått med sig stora mängder saker från föräldrahemmet. Mest böcker. De har nyinköpta bokhyllor från IKEA som ropar på att fyllas, även om de nog inte väntade sig att fyllas så ordentligt. Ofelia plockar med sig så mycket hon kan bära varje gång och det märks knappt att hon varit där och plockat. Hon har två fulla bokhyllor. En hylla i garderoben. En stor låda under sängen. Såvida hon inte kommer på något bra sätt att böja tid- och rumkonceptet och uppfinna en bokhylla som är större på insidan än utsidan kommer hon ju aldrig få in hela sin samling i en enda Billy, det är ju ett som är säkert.

Så det måste gallras. Vad vill hon ha? Vad vore bra att ha? Tja, en massa researchböcker är ju kul. Ofelia har massor med sånt, som hon köper för att det kanske kan komma till användning någon gång. Allt från medeltida prisguider till böcker om att ha sex med robotar. Man vet liksom inte. Om det låter intressant kommer Ofelia att köpa den. Hon är faktiskt ganska stolt över sin samling. Den måste hon ju ha i sitt splitternya kontor.
Sen är det skönlitteraturen. Ofelia har en närapå komplett Terry Pratchett-samling som gör henne glad, så den får gärna vara där. Det vore i och för sig kul att ha alla i hårdpärmsformat, kanske med de riktigt snygga illustrerade omslagen, men det kostar och det är inte som att hon måste ha dem. Att kunna läsa PTerry när hon vill är lite som en snuttefilt.

Hon har en fullständig uppsättning av Sandman och Sandman-relaterade bildromaner. Hon har Witcher-böckerna (hon och Fitzwilliam spelade datorspelet, Ofelia är lite besatt av att lära sig mer om världen det utspelas i) som hon sakta men säkert tar sig igenom. Hon har några nya inköp som hon inte riktigt har undersökt så noga ännu, men som säkert är bra.

Och så det riktiga knarket, det där riktigt fina som hon inte så ofta får tag i men alltid ser fram emot. Självbiografier skrivna av roliga kvinnor. Det är Ofelias specialdelikatess, sånt som sällan finns på menyn men som alltid är trevligt när man hittar. Miranda Hart, Amy Poehler, Tina Fey, Sue Perkins, Mindy Kaling, Jennifer Saunders, Mamrie Hart. Som får henne att skratta och gråta lite ibland. De är juvelerna i hennes samling.

Ofelia är en samlare. Hon är en drake med en hord av böcker. Om hon kunde skulle hon gärna bygga sig en säng av dem och sova på en bädd av berättelser.

Hm. Hon kanske skulle kunna trava resten av böckerna bredvid Billy…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s