Ofelias osäkerhetsprincip (Del I)

Det är en bevisad sanning att Ofelia på semester har potential att befinna sig i två stadier, antingen i tusen bitar av stress eller fullständigt avslappnad. Innan hon är observerad finns alltså möjligheten att hon är endera. Och hon är inte observerad just nu. Hon existerar så att säga, in potentia.

Det är möjligt att Ofelia just nu är ett nervöst vrak, att hon drar djupa andetag för att ta sig igenom situationen, sakta men säkert, tills den är över. Det är också möjligt att hon ligger vid en pool och har en enorm cocktail och glider runt i en strandponcho utan något som helst problem i världen. Hon är ju så att säga inte ensam på den här semestern. Det ligger inte hos henne. Hon tänker slappna av, är poängen.

Det är också helt inom rimlighetens gränser att anta att Ofelia kan känna ett visst mått av stress inför ofärdiga skoluppgifter. Det är ju så att säga en lite knölig tid att åka på kryssning på. Men detta är inget hon kan göra något åt, så förhoppningsvis kan man även anta att hon njuter av situationen och möjligtvis tar en cocktail till. Kanske med färska jordgubbar i den här gången. Bara för att hon kan.

Ofelias pappa, som alltid oroar sig lite, lite att Ofelia i själva verket är nio år och kommer att tillbringa hela resan med näsan i en bok och inte vilja uppleva något, har sagt åt henne att leva i stunden. Vi får leva med kunskapen att han åtminstone har sagt detta till Ofelia, så att hon kan ta ställning till det nu. Men vi kan inte med säkerhet säga hur hon ställer sig till det. Ofelia är fortfarande icke-observerad. Hon kan ha regresserat tillbaka till ungdomens år och kan möjligtvis stå handfallen vid beslut som endast förväntas tas av en vuxen, vilket hon då inte längre är.

Förmodligen är allt bra. Förmodligen lutar sig Ofelia tillbaka i solstolen och tänker inte på läxor, väntande jobb eller negligerade uppgifter, utan hon suckar djupt och vänder sig mot Fitzwilliam och frågar om han möjligtvis skulle kunna smörja in hennes rygg med solskyddsfaktor.

Men detta är ju trots allt helt hypotetiskt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s