Ofelia 01:43

Det är natt. Ofelia är en nattvarelse. Detta var något hon ofta intalade sig själv när hon var yngre och behövde lämna huset efter mörkrets inbrott, vilket ju i Sverige under vintertid är typ klockan halv fem på eftermiddagen. Då har det absolut hänt att Ofelia mumlar det för sig själv medan hon traskar på och låtsas som att hon inte är en liten smula ängslig. Ofelia var ängslig för det mesta som liten och mörkret var inte till för henne.

Det är till för henne nu. Hon kan sitta uppe i flera timmar efter att föräldrarna har gått och lagt sig, dricka te och pilla med saker av varierande viktighet. Ofta är det inte viktigt alls. Hon vill bara njuta av stillheten och tanken på oändlig tid innan ljuset återvänder och dagarna behöver fyllas av aktiviteter. Natten är hennes därför att den inte är obligatorisk. Hon kan välja att somna ifrån den. Men hon är vaken och funderar på att se ett avsnitt till av Doctor Who, eller möjligtvis en avslappnande video på Youtube av någon som spelar Sims 4.

Tänk om hon skulle sätta sig och skriva? Hon har faktiskt arbetat på boken idag, nu har hon bara ett kapitel kvar. Det sista. Finputsning och vad kommer sen? Gå tillbaka. Läs igenom det igen. Hela grejen. Gör listor på de olika bihandlingarna. Får de tillfredsställande upplösningar? Lämnas vissa frågor obesvarade? Det tar aldrig slut. Förr eller senare måste det ta slut. Hon måste släppa och gå vidare. Det har hon lovat sig själv. Men bara lite, lite till. Bara en gång till, innan hon söker en lektör och drar igång ett nytt varv i karusellen. Och sen då?

Göra schema för morgondagen. Göra en lista på vad hon måste ha gjort innan nästa vecka, information hon måste skaffa sig. Samtal, email, texter. Melankoli över att juli är över, men sommaren är inte slut. Det kommer fler nätter. Hon tar en i taget.

Ofelia andas in natten. Den viskar inte till henne, den har ingenting att säga, men hon fyller dess tystnad med sin egen röst och viskar en sång för sig själv.

Advertisements

One thought on “Ofelia 01:43

  1. Sara says:

    Du blir inte förvånad nu – men kanske lite glad ändå: jag tyckte hemskt mycket om sista stycket. Ha en fin augusti! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s