Ofelias mode

Det tog lång tid innan Ofelia vågade sig på att ha en egen stil överhuvudtaget. Eftersom hon inte litar på sig själv så finns det ingen anledning att hon skulle våga klä sig i vad hon tycker är fint. Tänk om folk skrattar? Då skulle hon känna sig dum. Det är bättre att inte ha någon stil alls, att inte bry sig, att låta andra bestämma. Om Ofelia inte litar på sig själv så kan hon välja att ha osmickrande mysbyxor på sig hela tiden, och se ner på andra litegrann, för att de bryr sig mer. Ofelia tror inte att det är värt något, att tänka på kläder och mode. Hon tänker sig att hennes intressen är mer värda. Hon tänker sig att hon inte är ytlig, men hon är fördomsfull och snobbig istället, och det är värre.

Ofelia hatar att shoppa långt innan hon börjar tänka i storlekar och hur det gör lite ont i magen att tänka att hon nog behöver ännu större jeans. Hon hatar att shoppa för att hon inte vet vad som är snyggt, och det tar så lång tid att bestämma sig när man inte vet vad man letar efter. När det shoppas åt Ofelia är det mamma som får släpa med henne. Ofelia skulle mycket hellre sitta i bilen och läsa tills det är över.

Så det här är vad Ofelia tycker om, nu när hon har skaffat en stil. Hon säger inte att hon har stil. Men hon har en egen still. Man kan vara i en klass för sig utan att ha den minsta klass, trots allt.

Halterneck
Trots att Ofelia aldrig kommer ihåg att det är halterneck det heter. Hennes hjärna vägrar fortfarande att ta in det ordet omedelbart och kallar det alltid för omlott först, trots att hon vet att det är en annan sak. En helt annan sak. I vilket fall som helst tittar Ofelia alltid en extra gång om hon ser något med halterneck. Hon har ingenting emot urringningen, men banden runt halsen brukar alltid skära in bak i nacken. Det är ett problem. Men när Ofelia dansar så gör hon det gärna i halterneckklänningar.

Billigt glitter
Ofelia älskar juveler, gärna stora halsband med färgglada stenar i metall. Det är trevligt att bara plocka med halsbanden, lägga dem i ordning och se hur de blänker. Hon gillar att ha dem i en liten trälåda och leka att hon är en drake med en skattkista.

En riktigt snygg väst
Håller in midjan och formar överkroppen. Ser proffsigt och elegant ut. Ofelia får ha västen på sig när hon jobbar nu, och det är väldigt trevligt. Egentligen skulle hon vilja lägga till sig med hatt också. Hon kan rocka hattar riktigt bra, trots att hon har ett väldigt stort huvud och det är svårt att hitta något som passar.

I verkligheten har Ofelia dock mest på sig mörka byxor och en schysst t-shirt. Hon har inte smink på sig till vardags av ren lathet, men också av viss oro för att hon skulle bli utskrattad om hon dök upp med klarrött läppstift… Och så kan hon inte hantera det. Hon skulle kladda ner allt omkring sig.

Det är viktigt att känna sig bekväm i sin kropp. Det är viktigt att själv kunna avgöra vad som känns bra. Ofelias självförtroende är fortfarande skört och det finns saker i hennes garderob som hon aldrig haft på sig.

Men en dag kommer hon göra det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s