Ofelia och mördarspökena

När mamma och pappa är på semester är Ofelia ensam i huset. Detta är inte ett problem. Hon kan hantera allting, se till att krukväxterna är vattnade, att det finns mjölk hemma och att det ser snyggt ut överallt. Men hon kan inte riktigt göra något åt spökena.

Hon vet att de finns där. Det spelar ingen roll riktigt hur gammal hon blir, hon kommer aldrig riktigt att växa ur det. Ofelia är vuxen nu. Detta innebär att hon borde lägga vikt vid faktiska hot mot hennes personliga säkerhet, och sluta vara rädd för till exempel japanska flickspöken. Istället borde hon vara rädd för mördare. Visst, det är inte särskilt sannolikt att Ofelia kommer bli mördad, men det är väldigt mycket mer troligt än att spöken kommer ha ihjäl henne och man måste jobba efter statistiken. (Ofelia försöker lösa detta genom att titta på Criminal Minds och lära sig att frukta det mörka som skymtar i en människas psyke, men det hela resulterar bara i att hon blir väldigt paranoid och nervös runt praktiskt taget alla vita män mellan 30 och 40 bast på tunnelbanan.)

Spökena kommer ut när det börjar bli mörkt. Som tur är blir det inte särskilt mörkt i juli, morgonen är aldrig långt borta, men det har ju den nackdelen att spökena blir fler under vintermånaderna för att kompensera. Det är en sanning att spöken har möten i alla rum där Ofelia inte för tillfället befinner sig, och att de föredrar källaren. De gillar också att samlas alldeles utanför huset och kika in genom fönstret, så att Ofelia teoretiskt skulle kunna se dem om hon stirrar ut i natten och bli skrämd.

Med dessa ofrånkomliga faktum skulle Ofelia kunna vara nervös vid tanken på att vara ensam i huset. (Gud, hon kan inte säga ”ensam hemma”, hon är inte nio år gammal.) Men det är hon inte. Hon har nämligen bestämt sig.

Dessa spöken är extremt ohyfsade. De tog sig in objudna, de är inte välkomna, de gör olaga intrång och Ofelia tillåter det inte. Sådan oförskämdhet kan bara hanteras genom att bli arg. Så Ofelia tvekar aldrig innan hon öppnar dörren från sitt trygga sovrum och beger sig ut i det spökfyllda huset för att gå på toaletten. Hon har inte tid. De får flyttta på sig! Och om de vågar stirra på henne utifrån så tänker hon blänga tillbaka och ge dem fingret. Om de kommer krälande bakom henne när hon står i tvättstugan tänker hon svära åt dem och jaga bort dem, för herregud, hon har väl ett liv!

LÄGG AV,” kommer hon säga, och stampa på deras långa knotiga fingrar när de försöker greppa hennes fötter i trappan. Hallå. Hur gamla är de egentligen? Har de inget bättre för sig?

Ofelia sprejar dem med blomsprutan som olydiga hundar och säger åt spökena att växa upp.

Advertisements

One thought on “Ofelia och mördarspökena

  1. Anderz says:

    Ofelia ofelar inte, eeh jag är inte från gbg så det här blev trist… Men duktig dotter! Sådan far sådan dotter, va? 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s