Ofelia och Matilda

Ofelia gick inte på äventyr som barn. Hon hade ingen hund eller häst, hon hade inga kompisar som var spöken eller tidsresenärer, hon fick aldrig lösa mysterier eller ta fast brottslingar. Det var inte den barndomen hon hade. Det enda som gjorde henne lite speciell var att hon tyckte om att läsa. Hon läste på lunchrasten. Hon läste på andra barns födelsedagskalas. Hon läste under bilresor genom Europa. Det fanns inga böcker om Ofelia tills hon läste Matilda.

Tanken på att man kan vara så smart att man utvecklar magiska krafter stannar hos Ofelia. Hon känner att hon i viss mån misslyckas. Matilda är intresserad av allt från matematik till juridik medan Ofelia kämpar med multiplikationstabellen. Det är lite av ett nederlag att inte vara ett geni. Tids nog utvecklar Ofelia superkrafter ändå, för hon börjar skriva.

De såg filmen med klassen en gång, på bio. Pojken Ofelia var förtjust i frågade henne om hon läst boken. Ofelia sa ja och kände sig sedd.

Ofelia och Micke leker Jeopardy och skriver frågor till varandra. Ofelias ber om frågor om Matilda, för hon kan allt. Micke skriver en fråga om filmen. ”Vad heter Miss Honeys älsklingsdocka?” Ofelia blir tjurig eftersom den dockan inte existerar i boken. Boken är bättre än filmen. Hon känner det i hela sitt hjärta, för första gången.

Filmen är den första hon ser på VHS som inte har svenska undertexter. Ofelia lär sig mer än hon förstår, även om det kommer dröja länge innan hon slutar behöva undertexter alls.

När Ofelia som vuxen ser Mara Wilson, som spelade Matilda i filmen och föddes samma år som Ofelia, blir hon bisarrt stolt över att Mara klarade sig igenom en barndom som skådespelare utan drogmissbruk och divalater. Som om Ofelia hade något att göra med det. Men Mara Wilson är fyndig och charmig och är med i saker som Ofelia gillar helt oberoende av Mara Wilson, och det känns som om de skulle kunna vara kompisar.

Det kommer en tid när Ofelia slutar se sig själv i Matilda, det unga, missförstådda geniet, och istället börjar se sig själv i Miss Honey, den kärleksfulla, uppmuntrande läraren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s