Ofelias mening

Ofelia är sömnig och lite frusen och klockan är ett på natten. Det är en alldeles utmärkt tidpunkt att ge upp och gå och lägga sig. Istället sitter hon och blinkar trött mot skärmen.

Nalle Puhs envetna mantra ‘tänk, tänk, tänk, tänk’ ekar i hennes huvud. Hon behöver starta något. Behöver komma igång. Det är lättare när det är mörkt ute, på något vis… Hon kan inbilla sig att hon är den enda som ser på. Vilket hon är. Ju. Givetvis. Det finns ingen annan här. Hon är det enda vittnet till striden med den egna hjärnan.

En mening skulle hon kunna klara. En mening och sen får hon gå och lägga sig. Hon har ju faktiskt skrivit meningar förut. Man kan säga att hon är proffs på meningar. Hon är asduktig på kommatering. Hon vet vad ett adverb är. Hon kan till och med reglerna för semi-kolon. Hur kan Ofelia ha allt detta i huvudet utan att veta hur man skriver en mening? Det går inte. Det hänger inte alls ihop.

Är hon säker på att det är hon som har skrivit allt hon har i sina kataloger? De där meningarna här och var som kan få Ofelias egna ögon att tåras när hon läser om dem? Inte för att meningen är så fantastiskt uppbyggd, utan för att känslorna ekar genom orden och formar om dem till något mer än svarta tecken mot vit bakgrund. Har Ofelia skrivit dem? Hur lyckades hon fånga det där abstrakta?

Hon har till och med avslutat saker förut. Hon har en hel mapp full med berättelser, vissa korta, vissa långa, som har slut. Mappen heter det. ‘Finished’. Så det är ju bevis på att Ofelia kan. Visst är inte alla bra. Några har till och med meningar i sig som får henne att vilja gå in, radera och skriva om, göra rätt, men det gör hon aldrig. De är avslutade och behöver inte bråkas med mer. Hon kan lägga tid på annat.

Räknas det som att skriva om man bara slår ansiktet mot tangentbordet om och om igen?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s