Ofelia och cigaretterna

Ofelia är nio år och leker under det stora pilträdet i parken vid skolan. De ska leka att de är vuxna. Ofelia är inte säker på hur hon kommer bli som vuxen, men hon vet att hon skrivit i ett önskehäfte en gång att hon ser sig själv som stolt innehavare av ett exemplar av varje bok i hela värlen. Detta är innan hon vet att de flesta böcker är erbarmligt tråkiga, för alla böcker hon har haft erfarenhet av fram till nu har haft bilder i sig.

Då leker vi att jag röker,” bestämmer en klasskompis och Ofelia blinkar till av förvåning.

Jag med,” säger en annan.

De tar upp små, tunna kvistar från marken under pilträdet. De är perfekta imitationer av cigaretter. Ofelia tar också en, även fast hon inte kan tänka sig något äckligare än att röka. Vadå, ska de leka att de luktar illa, att de måste stå ute i kylan i januari, att de suger på något som brinner i ena änden? Alla vuxna röker inte. Ofelia har nog bestämt sig för att hon ska bli en typ av vuxen som inte röker.

Så vad är det?” frågar hon nyfiket sju år senare när hon går i gymnasiet och på något vänster lyckats bli kompis med rökare, vilket gör att hon står ute i kylan i januari ändå för att hålla dem sällskap. ”Är det elden? Är det det faktum att ni kontrollerar elden, att ni är som drakar och får blåsa ut rök på ett ganska coolt sätt? Är det det som gör att det ser häftigt ut?”

Kanske,” säger kompisen. ”Vill du testa?”

Det vill jag absolut inte,” säger Ofelia glatt.

Något år tidigare har Ofelias föräldrar satt sig ner med henne och systern Alice. Det ska ingå kontrakt. Dealen är att de inte ska röka alls fram till att de är tjugo. Om de gör det ska de få hundra tusen kronor var. Ofelia har inga problem med det. Kosing för att inte göra något som hon aldrig planerade att göra ändå? Lätt.

Men människor är olika, och Ofelia och Alice är olikast, så det blir inte riktigt så.

Ibland drömmer Ofelia att hon röker, elegant och världsvant, och det känns som att andas ut en kall vinterdag och hon vet hur bra det ser ut. Men i drömmen inser hon alltid att det här väl är bra dumt och nu har hon väl begått ett misstag ändå, och hon vaknar med en känsla av nederlag trots att hon aldrig rökte på riktigt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s