Ofelia i biblioteket

Är du en lärare här på skolan? Jag har inte sett dig förut.”

Ofelia förklarar att nej, hon är praktikant i biblioteket, och hon kommer vara här till slutet på april. Det är väl superbra? Biblioteket kommer vara öppet mer eftersom den ordinarie bibliotekarien kan lämna Ofelia ensam nu när hon fått vänja sig lite vid systemet och nycklarna. Alla är mycket välkomnande. Ofelia känner sig behövd och uppskattad.

Ungar från tredje klass, som fick fem minuter på sig att hasta upp för alla trapporna till biblioteket, lämna tillbaka gamla böcker och välja en ny, flämtar efter luft och vissa faller teatraliskt på knä för att hämta andan.

Jagskalämnatillbakadenhär,” säger de och trycker boken i Ofelias hand.

Tack så mycket, det går alldeles utmärkt. Vet du vad du vill låna nu?”

Det vet de alltid. De vill ha nästa bok i serien, som alla deras klasskamrater också läser. Den ordinarie bibliotekarien har vissa knep för att locka ungar att låna serier som tar upp mycket plats i hyllorna. Om en får upp ögonen för den så börjar resten följa efter.

Har ni någon hylla med lättlästa böcker?” frågar en lärare.

De lite enklare böckerna har en gul prick på sig,” säger Ofelia. ”De står lite överallt i biblioteket.”

Vad som följer är sedan en förklaring på pricksystemet i just det här biblioteket. Blått betyder spänning eller skräck.

Jag tycker inte den här är läskig!” protesterar en unge och håller upp en blåprickad bok med ett monster på framsidan.

Det är modigt av dig,” tycker Ofelia. Själv skrämdes hon ofta av obehagliga illustrationer. Hon respekterar den här ungen.

Grönt betyder fantasy. Rött betyder kärlek eller känslor. Vitt betyder hästbok, och den genren har några trogna fans utspridda i klasserna. Ett litet fotbollsklistermärke betyder sport. Från vad Ofelia kan avgöra så finns det oräkneliga varianter på miljöer där fotboll kan spelas. Inte bara i olika städer runtom i världen, utan även olika tidsperioder. Det finns en hel serie med fotbollsböcker som involverar en tidsmaskin, av oklar anledning, men det är åtminstone originellt. (Det finns en bok som heter Avspark i romarriket.) Ofelia är lite sugen på att skriva en hästboksvariant av det, men kan inte tillräckligt med hästtermer för att det ska låta trovärdigt.

Sen så finns det ju förstås böcker som aldrig lånas, men som närmas med skräckblandad förtjusning och läses i hemlighet i biblioteket. Det står en bok om sex på en av de nedre hyllorna. Två ungar sitter och bläddrar i den, viskar, fnissar, försöker se oskyldiga ut om de tror att någon ser dem. Ofelia och bibliotekarien lämnar dem ifred. Det är bäst så för alla involverade.

Men ofta är det tyst i biblioteket. Då dricker Ofelia English Breakfast-te utan mjölk och lutar sig tillbaka i stolen ett par minuter. Scannar hyllorna runt henne efter bekanta titlar. Åh, bilderböcker… Vårt dagliga knark giv oss idag.

I bibliotekets tystnad läser Ofelia om kaninen Pricken för första gången på två årtionden och känner att det här, det här kan hon göra jämt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s