Ofelias brister: Nagelbitning

Ofelia är egentligen inte en nervös person. Hon bara ser sjukt nervös ut nästan hela tiden. Hon har bitit på naglarna så länge hon kan minnas. Det måste ju ha funnits en tid då hon inte gjorde det, men den tiden ligger så långt tillbaka att det känns som om den hände någon annan.

Mamma brukade försöka få henne att sluta. Men Ofelias mamma bet ju också på naglarna så det var väl därifrån Ofelia själv fick det. Det penslades illasmakande lack på naglarna som fick Ofelia att grimasera medan hon bet, men hon slutade inte bita. Hon ville egentligen inte sluta heller, så då är det svårt att göra det. Första steget är att inse att man har ett problem.

Det brukade vara värre. Ofelia brukade peta under naglarna tills de kunde skalas av, tills det försvarslösa köttet under blottades och svullnade och infekterades. Det lämnade spår i utväxande, utbuktande nagel som tog månader att försvinna helt. Det brukade bulta av smärta i fingrarna och Ofelia kunde ändå inte sluta. Hon började vänja sig vid att aldrig någonsin visa sina händer för någon.

Hon vill inte tro att hon är en nervös person. Men man kanske blir det automatiskt av att bita på naglarna. Hon kanske inbjuder stress, med fingrarna i munnen och glasartad blick. Man får gärna en panik i ögonen om man biter på naglarna, en barnslig, avlägsen fokus som om man inte kan kontrollera sina egna impulser.

Hon kanske skulle vilja vara den typ av person som glider runt i väldigt, väldigt rött läppstift och väldigt, väldigt röda naglar. Det skulle kännas fint. Men om naglarna inte är utsökt skulpterade så fallerar ju den planen och det är bara så det är. Hon borde sluta. Mamma slutade ju. Det gick ju bra. Det är bara en vanesak och det kan man sluta med.

Men det måste vara för hennes egen skull. Ofelia är envis som en åsna (det är ju också en brist) och måste komma fram till saker själv för att de ska bli gjorda. Det funkade inte förut eftersom det inte var hon som ville lägga av med nagelbitningen. Men det skulle kunna funka nu.

Ofelia kan göra allt hon vill.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s