Ofelia kan göra två saker samtidigt

Ofelia kan sitta i åtta timmar och skriva en lång, lång lista på gymnasieskolor som har öppet hus i november. Detta kan hon göra medan hon lyssnar på spellistan med låtar som får henne att tänka på Boken, och hon ser för sin inre syn hur karaktärerna dansar runt. Sjunger om att rätta till saker, om att prata lite, om att vara radioaktiv, om att vara ett monster. Men detta är något hon gör samtidigt som hon jobbar, alltså. I verkligheten sitter hon fortfarande på ett kontor, framför en skärm, och knappar in datum och tider och skolor.

Ofelia kan planera framtiden och fundera över yrken hon skulle vilja ha, rent realistiskt. Sådant hon skulle klara av och kanske tjäna pengar på, så att hon kan ta kloka beslut och investera och satsa. Detta kan hon göra medan hon drömmer om framgång, att sitta i en TV-soffa och svara på frågor, att bli tillfrågad av BBC om att skriva en pilot till en serie, att slippa oroa sig för småsaker som hyra och mat och bara fokusera på en kreativ process. Men detta är något hon gör samtidigt som hon planerar, alltså. I verkligheten sitter hon fortfarande på Arbetsförmedlingens hemsida och spanar på annonser, och undrar om hennes chef kommer ta beslutet om vidareanställning idag eller imorgon.

Ofelia kan betala sina räkningar och städa ibland och ta sitt ansvar som en vuxen människa. Detta kan hon göra medan hon funderar på resor och stora inköp, som en ny laptop som väl kommer komma till användning när hon börjar plugga igen till nästa höst. Hon borde väl egentligen fokusera på ett ordentligt skrivprogram till den stationära som första steg, så att det som hon använder datorn mest till har det bästa som hon kan få tag i. Samtidigt saknar hon känslan av att sitta med en laptop och låta fingrarna löpa. Men detta är något hon gör samtidigt som hon är förståndig, alltså. I verkligheten sitter hon fortfarande och sparar på sina pengar, tills det faktiskt blir kris på allvar.

Ofelia kan oroa sig för framtiden och se fram emot den. Ofelia kan ta risker utan att vara vårdslös. Ofelia kan sköta sitt jobb och drömma om något större.

För Ofelia kan göra två saker samtidigt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s