Novell: Dina fönster/Sibyllans helgkrönika/Brev till Agatha

Tre kortare texter, den första är allvarligare, de andra två humoristiska.

Dina fönster

Dina fönster är vidöppna, gapande tomma. En gardin kämpar för att komma loss, ryckas med av vinden och blåsa bort, men något håller det kvar. Det sista panikslagna greppet. Alla dina ägodelar behöver inte försvinna i stormen. Riskera att stänga fönstret. Riskera att tappa greppet om vad du har kvar. Du har förlorat allt annat… Vad tjänar det till att trotsa stormen och stänga om sig när det inte finns något kvar att värna om?

Dina fönster är vackert målade. Grönskimrande färg, svarta, stadiga linjer, glitter som kastar solkatter. Du lägger timmar på mönster. En förmögenhet på verktyg och färg. Om bara fönstren ser bra ut. Om bara fönstren är fascinerande nog, pyntade nog, då tittar ingen in i huset. Då märker ingen hur tyst och tomt det är. Hur sparsamt möblerat. Hur dåligt isolerat. Vore det inte fruktansvärt om någon märkte?

Dina fönster slogs sönder. Splittrande trä, sprucken färg, krossade rutor. Något försvann då, kanske ett ljus blåstes ut, en slöja drogs ner. Gardiner för. Du har ett så vackert hus, så slösande rum, trädgårdar, konstgallerier. Någon tittade in. Jämförde. Avundades. Och med knytnävar rev någon upp blommorna du planterat utanför fönstret, gröpte girigt genom rutan, försökte slita åt sig vad de kunde. Det är farligt att visa sina rikedomar för andra. Har du funderat över att mura igen dina fönster helt och hållet?

Dina fönster är små, och man måste komma nära för att se in. Man måste kisa. Man måste luta huvudet lite åt sidan. Inte ens då är det tydligt. Det brinner en eld därinne, det ser man. Glöden är så het att titta in är att inbjuda svedan. Det finns en önskan där, att mildra hettan, att inte världen ska speglas i röda flammor, men det finns mycket som borde brinna. Ser du inte hur allt du bjuder in förgås i lågorna.

Dina fönster känns inte som dina. Du har byggt om och byggt till, förminskat dina fönster, byggt en stadig ram runt dem. Då kan du tas på allvar. När du var liten var dina fönster så stora. De släppte igenom allt. Men nu är du vuxen, och vuxna måste växa upp. Alla andra klarar det ju. Deras fönster är så ordentliga. Du kan se in och vet hur de lever, men de har snygga möbler och eleganta gardiner, och deras krukväxter dör aldrig. Så det är bäst att du bygger om. Om du skulle gå ute på gatan och titta upp mot ditt hus, skulle du känna igen dina egna fönster då?


Sibyllans helgkrönika för kvarter Tallkotten Feb 1-2 2014

VÄDUR

Carolina Backman, 28
Du gick ut i fredags. Det kommer att märkas. Kom ihåg att du lovade dig själv att det där var fan den sista cigaretten du tänkt röka.
På väg ner till soprummet kommer du att märka att ja, människor kan faktiskt halka på bananskal. Trots att du behöver fyra stygn i pannan kommer du innan helgen är slut ändå tycka att det blir en rolig historia att berätta senare.
När du berättar historien för Sanna senare kommer hon skratta lite för hårt. Ni gillar egentligen inte varandra så värst mycket.

Saga Bäck, 14
Att du känner personlig skuld över Justin Biebers depression är inte logiskt. Jag inser att du behöver ett sätt att ursäkta hans destruktiva beteende, men tyvärr lär inte ”Men han är faktiskt deprimerad!” räcka i domstol. Och om några år kommer du att inse att det är så det ska vara.
Ta en stund på lördag kväll och tänk över vad du ska säga till den där bitchen Vanessa om hon säger något om att dina rötter syns igen. Öva framför spegeln! Nej, färga inte håret svart för att du tror att hon kommer hålla käften då. Färga håret svart om du känner att det speglar smärtan i din själ och mörkret inombords, men inte för att en stöddig tjej i parallellen kanske skulle lämnar dig ifred. Vissa strider måste man välja att inte delta i för att verkligen segra.

Noah Danielsson, 2
Mamma är inte dum. Öppna ditt sinne för nya intryck och du kommer att märka att du faktiskt gillar spenat!
Dessutom bör du lära dig att sova ordentligt. Din mamma planerar i detta nu att spara sin Facebookstatus när du lärt dig gå på toa själv. Hon kommer att visa den när du tagit studenten. Passa dig.

Marco Lopez, 35
Du velar fram och tillbaka om helgplanerna. Åk ut med grabbarna och klättra klättervägg. Om ett halvår kommer saker fundamentalförändras och du kommer vara så jävla rädd av andra anledningar. Extremsporter kommer tappa lite av tjusningen.
Dröm en dröm som kommer förändra ditt liv. Glöm nästan bort den när du vaknar.


Brev till Agatha

Bästa Agatha,

Jag är ledsen att höra att er sonson Linus började gråta vid åsynen av Taubestatyn vid Järntorget i Gamla Stan. Tyvärr kan vi inte nedmontera statyn på grund av en treårings bristande kunskap om nationalskalden. Vi på Verket för försköning av Stockholm stad arbetar inte på det viset.

Jag föreslår istället att Linus går igenom terapi för att lära sig uppskatta Evert Taube så att statyn inte längre skrämmer honom. Just nu är han inne i en känslig ålder, men som tur är kan ni fortfarande påverka honom! Mitt förslag är att ni börjar med att spela Evert Taube för Linus vid läggdags. Taubes visor är trevliga och barnvänliga, och han är en del av gossens kulturarv vare sig Linus vill det eller ej. Dessutom kan trubadurens bidrag väl assistera med Linus allmänbildning. Vi minns väl alla hur vi lärde oss om prostitution och fattigdom av den frejdiga tjohejhoran från Flickan i Havanna? Hur vi alla fick en fascinerande historielektion från Kinesiska Muren, som dessutom introducerade rappmusik till Sverige?

Och varför stanna vid Taubes musik? Mannens ansikte är välkänt och bör hänga från varenda vägg i huset, särskilt i Linus eget rum! Lär honom att Taube alltid kommer vara där för honom i livet, vaka över honom och älska honom. Se till att det inte finns någonstans i Linus närhet där han kan undfly Taubes ansikte, så lär han sig snart att det inte finns något att vara rädd för! Ta med er barnet in på Gyldene Freden och känn Taubes närvaro överallt! Prata med Linus om Taube varje dag, gör honom till en naturlig person i hans liv. Och jag vill givetvis inte komma med för många förslag på en gång och överväldiga pojkens föräldrar, men Sven-Bertil är ett utmärkt namn på en treåring och Linus låter rätt bögigt.

Oroa dig inte för ditt barnbarn, Agatha. Med rätt hantering av problemet kommer han snart att vara ett fullständigt stabilt barn, som dessutom kan fylla blöjan i takt med Calle Schewens vals.

Mvh,
Emil Evertsson
Verket för försköning av Stockholm stad

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s