Ofelia och böckerna

Livet är fullt av stress. Väldigt mycket av den bor i Ofelia. Den har gjort ett litet bo åt sig i hennes inälvor och gillar att böka runt därinne. Den sticker upp huvudet då och då och bråkar, får henne att andas tungt och inte riktigt kunna koncentrera sig. Den får verkligheten att kännas otydlig. Alla måsten och nödvändigheter blir ett brus av tvång och hon finner inget stöd i marken.

Då söker hon sig till bokhandlar. Lindringen är omedelbar, som aloe vera på en solsveda. Böckerna sluter upp bakom henne som en sköld mot världen utanför. Hon är insvept i doften av papper och bläck.

Hon behöver inte ens köpa något. Det är böckernas närvaro hon söker. Hon vill bara titta på dem, försäkra sig om att oavsett vad som händer i världen utanför så finns det böcker, och en väg in. Det finns böcker hon hälsar på som om de har något nytt att säga henne. En lätt strykning över ryggen. En hälsning, en påminnelse om att de finns.

För inte alls så länge sen var bokhandlar också en mild ångest. Det fanns en liten skräck där för att Ofelias bok skulle stå på en hylla utan hennes namn på, att någon skulle publicera något alltför likt hennes egen idé och att hon skulle lämnas utanför. Men Ofelia tänker knappt så längre. Det finns så många böcker. Så många olika sätt att säga något. Hon har nästan helt släppt tanken på att hon borde ha dåligt samvete över att hon inte är publicerad ännu.

Ofelia minglar på en stor kändisfest. Nickar igenkännande åt J.K. Rowling och Terry Pratchett, känner ett litet styng av ledsamhet. Har en kort diskussion med Rebecca Solnit men fastnar inte riktigt den här gången. Hon blir stående vid en grupp som lyssnar till Jack Werner, och han får följa med henne hem. Fast han skrämmer henne litegrann. Han berättar bara spökhistorier.

Att tillbringa en timme i en bokhandel stabiliserar världen. Med nya vänner, och gamla i ryggen, kan Ofelia hantera verkligheten i ytterligare en liten stund.

Det är egentligen allt hon ber om.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s