Ofelias stressdröm

Det är morgon. Sömndrucken och desperat letande efter en kopp te med mjölk tar sig Ofelia in i köket, där hon finner sin högt älskade mor.

”God morgon! Vad du ser pigg ut.”

”Jag hade stressdrömmen,” svarar Ofelia och lägger huvudet på köksbordet.

”Redan?”

Ofelia ska ut och resa. Det är inte ens en resa hon inte har gått igenom förut. Den är enkel. Flygbuss till flygplatsen, sen flyg Stockholm – London, sen tåg vidare till Birmingham och där träffa Petrova för elva dagars semester. Hon har gjort den resan förut. Ingen anledning att vara nervös eller stressad. Allting är förberett och planerat. Ofelia lämnar inget utrymme för improvisering.

Drömmen kommer ändå, alltid åtminstone en gång innan avresan. En gång flera veckor i förväg, så fort flyget var bokat. Den vet.

Drömmen bryr sig inte om planering. Den struntar i eftertänksamhet och organisation. Den är en slags simulering av det värsta tänkbara scenariot och den måste gå igenom några olika innan den är helt tillfreds. Ofelia är relativt säker på att det är något hon gör mot sig själv. Hon tar helt enkelt planeringen ett steg längre i huvudet för att se hur hon skulle reagera i denna eventuella verklighet.

I drömmen går allting fel med resan. Hon vaknar och märker att hon försovit sig. Att planet går om en kvart och att hon aldrig kommer hinna. Att hon inte har packat. Att hennes väska försvinner. Att hon glömmer att packa vissa viktiga saker. Att hon inte har några pengar. Att hon inte har sitt pass. Det finns massor med små variationer av stressdrömmen och Ofelia har haft precis alla. Hon vaknar alltid tröttare än hon var när hon gick och la sig, samtidigt är det ändå en viss lättnad bakom. Nu har hon haft den, så nu slipper hon den förhoppningsvis igen. Hon hoppas också att stressdrömmen verkar som någon slags vaccination mot att det verkligen ska hända något oförutsägbart under resans gång. Eftersom hon är förberedd så kommer det inte ske.

Inte sant, för övrigt. Sist hon var ute och reste, med Fitzwilliam, så hade hon stressdrömmen flera veckor i förväg och flygplatsen slarvade bort hennes bagage. Första gången det hänt! Men nu vet Ofelia om att sådant kan hända, så hon tänker packa smart. Man kan faktiskt förbereda för praktiskt taget allt.

Så, kvällen innan resan sluter Ofelia ögonen med lättnad.

Om allting går åt skogen nu är det åtminstone inte hennes fel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s