Ofelia och inbrottet

Ofelia har haft en skyddad uppväxt. Allt är givetvis relativt. Att hon har levt skyddat betyder inte att smärta inte existerat, men överhuvudtaget har det positiva överskuggat det negativa. Hon har haft två värsta dagar i sitt liv. Knappt något alls i det stora hela. Men båda dessa värsta dagar rörde människor hon älskar. En som gick förlorad och en hon hade turen att få behålla, trots att det var osäkert ett tag.

I vilket fall som helst är det detta som är sant. En inbrottstjuv kom in på baksidan av Ofelias hus. Han hittade en sten, med ett påmålat rött hjärta, och använde den för att krossa glasrutan till altandörren. Sen öppnade han dörren och tog sig in. Vid det laget gick larmet. Men tjuven hade lite tid på sig. Han strök igenom övervåningen på jakt efter saker att ta. De dyraste sakerna. Om han tog till höger eller vänster i hallen först är inte säkert, men han måste ha vetat att sikta in sig på sovrummen och personlig teknologi. Han såg dörren till Ofelias sovrum stå öppen, och att det låg en laptop på hennes sängbord. Så han slet ut den ur dess laddare och tog den med sig. Han gick in i Ofelias föräldrars sovrum också, och tog hennes mammas iPad som låg på laddning. Sen var han ute ur huset innan polisen kom.

Ungefär en timme senare får Ofelia SMS om inbrottet av hennes pappa, som är hemma och tar hand om allting. Först vet han inte att något är stulet. Det är inte förrän något senare än så som Ofelia får det telefonsamtalet.

Hon använder laptoppen varje dag. Varje dag. Hon skriver på den. Chattar på den. Sparar varje chattlogg, för vem vet om man kan få uppslag till något skrivande med det. Så hon går igenom allt sådant i huvudet. Hur är det med romanen hon arbetar med, finns den sparad någon annanstans? Ja. Den har mailats till henne i olika omgångar. Hon har fört över flera versioner på andra maskiner. Romanen är intakt. Hur är det med andra projekt? Nerskrivningen av sagan pappa kom på och brukade berätta för henne och Alice när de var små? Ja, den finns kvar. Diverse små korta noveller och fanfiction? Det finns kvar. Många loggar finns också kvar.

Ingen var hemma under inbrottet. Alla är säkra. Det ligger krossat glas på köksgolvet, men ingen har blivit skadad. Så då börjar Ofelia andas lugnare. Hon är tacksam för att hon blev uppringd och kunde förbereda sig. Chocken hade varit större om hon själv hade upptäckt stölden.

”Jag är inte arg alls,” säger Ofelias pappa medan han oljar altanräcket. ”Jag har levt så privilegiat, så om det här är priset vi betalar… Tänk att här har någon gått idag, med hjärtat bultande. Det måste ha varit så läskigt. Han måste ha varit skiträdd.”

Ofelia håller med. Hon känner faktiskt att om hon satt ansikte mot ansikte med inbrottstjuven så skulle hon fråga honom om han visste någon som skulle vilja köpa hennes laptop. Hon vill bara ha sakerna som finns på den, men han kan få pengarna. Om han nu behöver pengar så mycket. Hon är inte arg. Åtminstone inte hela tiden.

Crimefighter är borta.

Det faktum att hon döpte laptoppen till Crimefighter och att han nu är stulen är underbart ironiskt. Men hon känner ett sting av saknad eftersom han hade ett namn. Borde hon lära sig av det här och sluta döpa sin personliga elektronik?

Det känns konstigt på natten. Att gå och lägga sig och bli försvarslös i huset där det var inbrott. Hur blir man trygg igen? Ingenting är egentligen annorlunda. Han skulle vara dum i huvudet om han kom tillbaka, så mycket polis som det var. Tänk om han kommer tillbaka? Ofelia ser sig om i rummet. Finns det något hon kan använda som vapen? Det tar en stund innan hon somnar.

Hon går en vända runt huset dagen därpå. Några svaga punkter? Vad kan hon göra för att sakta ner tjuven om han dyker upp igen? Hon ställer dammsugaren, skurhinken och en stol framför altandörren, innan hon larmar på. Hon hoppas han snubblar och bryter benen. Hur vågar han göra hennes hem osäkert? Hur vågar han få henne att känna sig utsatt i sitt eget sovrum? Hon låser dubbellås, så ilsket hon bara kan. Vill du ha hennes laptop, tjuvjävel? Här, ta den! Och sen skulle hon kunna drämma till tjuven i bakhuvudet med laptoppen. Ha!

Om hon bara hade stängt dörren till sovrummet. Om hon bara hade gjort det och det. Om hon bara inte hade gått hemifrån den dagen. Tänk om hon legat och sovit? Tänk om hon jagat bort honom? Med ett basebollträ, och blivit en hjälte!

THE BURGLARY
Based on a true story
Starring Jennifer Lawrence as Ofelia
Piece of Horse Manure as the Burglar

En dramatisk berättelse om mod, desperation och en hämnd som världen aldrig sett maken till!

Ofelia drar några djupa andetag. Hon äger inte ens ett baseballträ. Och Jennifer Lawrence är förmodligen jätteupptagen. Hon får komma på något annat.

Hon får väl typ blogga om det bara.

Advertisements

One thought on “Ofelia och inbrottet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s