Ofelia fyller år

Då och då kan man behöva se tillbaka. På saker man har åstadkommit och saker man borde ha gjort. Saker man ångrar och saker man minns med värme. Detta kan ske närsomhelst, men födelsedagen blir nästan automatiskt ett sådant tillfälle.

Idag fyller Ofelia 28 och hon känner sig fortfarande lite, lite skyldig för att hon inte hann rensa ur sin pärm ordentligt när hon gick i mellanstadiet. Trots att fröken sa att det var väldigt viktigt att alla gjorde det. Alltså, logiken säger ju att det har gått okej ändå, så hela Ofelias akademiska framtid stod aldrig på spel, men det ligger kvar ändå och maler. Så det är en sak hon fortfarande undrar lite över.

Det är vissa kompisar Ofelia borde höra av sig till oftare. Vissa uppgifter hon borde ta itu med. Och så var det ju det där dumma hon sa för tolv år sen och den där hemligheten hon bara slängde ur sig som ett dåligt skämt när hon borde hållit truten. Minns du det, Ofelia? Minns du hur dum du var? Va? Kom igen, sluta försök sova här. Vi diskuterar ju ditt förflutna, Ofelia. Du, minns du den saken du sa när du var tolv och förvirrade hela klassen när du försökte skoja? Klart du gör! Precis just nu, in i minsta detalj! Sov gott!

Det börjar bli svårt att uppmana riktigt entusiasm för födelsedagen. Hon har redan glömt bort det ett par gånger, och när hon kommer ihåg det får hon inte det där lyckopirret i magen. Det är frågan om det kommer komma tillbaka igen.

Gör det det?

Är den här perioden något hon kommer se tillbaka på med belåtenhet eller skam? Är det här de bästa åren i hennes liv? Borde hon gå ut och festa mer, fast det är astrist att bli full? Tänk om hon tycker det är jätteroligt när hon blir äldre, och då är hennes kompisar utfestade? Borde hon inte få allt sånt överstökat nu? Fast om hon tänker på det som något hon måste få överstökat kanske det inte är för henne…  Det är så utmattande att inte gilla något som andra gillar.

Ofelia har aldrig varit på Disneyland. Hon börjar oroa sig för att ifall hon åkte så skulle hon inte tycka det var lika kul som hon skulle ha gjort när hon var barn.

Borde hon resa mer? Hon pluggade, det gjorde hon. Men resandet har inte fått mycket plats. Hon kanske borde göra en riktig långresa. Se Asien kanske. Herregud, hon har sett så lite av världen. Men vad ska hon ta sig till i Asien? Vilse utan möjlighet att hitta hem. Med fler människor än hon någonsin sett. Nej, det är läskigt. Tänk om något händer? Bäst att stanna hemma. Vad kan hon ens om Asien? Ofelia blir ju knäpp av att planera en tiodagarssemester i England, vad fan ska hon på en annan kontinent att göra? Hon kommer trasa sönder sig själv.

Okej. En sak i taget. Det är två år kvar och sedan är du 30. Vad händer då? Har du en deadline? Varför är du så stressad? Lugn och fin. Allt kommer ordna sig.

Grattis på födelsedagen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s