Ofelia är en smutsig lögnare

Förra veckans Ofelia inställd pga influensa. (Nej seriöst, det var det.)

Ofelia går i lågstadiet, och just nu känner hon sig lite sjuk. Ont i magen. Det här är ett problem hon aldrig tidigare varit med om, hon har inte varit sjuk i skolan förut. Det är klart hon har varit sjuk och fått stanna hemma från skolan, men nu har hon ju begått misstaget att gå trots att hon inte känner sig helt frisk. En besvärlig sits. Hur hanterar hon detta?

Bäst att säga till fröken. Börja där i alla fall. Fröken vet nog.

Fröken tar en titt på Ofelias bekymrade lilla ansikte och nickar. Hon ber Ofelia vänta till rasten, så kan de gå och ringa hennes föräldrar. Så det gör de.

”Vill du prata med dem?” frågar fröken.

Ofelia skakar på huvudet. Hon vet inte vad hon ska säga. Hur levererar man nyheten? Bäst att någon annan sköter det.

Så fröken ringer och pratar, och det beslutas att Ofelia ska hämtas från skolan.

Hämtas från skolan. Alltså gå hem. Alltså… inte gå resten av skoldan. Alltså typ bara gå hälften av dagen då. Kan man göra det? Är det något alla visste om, att man inte behöver lida igenom en skoldag om man känner sig lite sjuk sådär mitt i en lektion? Man kan liksom bara… gå hem.

Lika snabbt som konceptet introduceras, lika snabbt börjar Ofelia missbruka det. Mamma och pappa är inte lika lätta att lura på morgonen, men fröken har massor med barn att ta hand om och hon accepterar Ofelias historier mycket lättare. Ofelia har gott rykte, så att säga. Om hon har ont i magen eller huvudet så är det säkert sant.

Hon gör det inte ofta. Då fattar hon att folk kan bli misstänksamma. Men ibland. Det är ganska lätt att se lidande ut. Det som är allra bäst är när hon börjar komma upp i den åldern att föräldrarna inte behöver komma och hämta, att hon kan gå hem själv och vara ensam hemma. Då kan hon sätta på TV:n och nalla vaniljsocker från skåpet, och det finns knappt något som är bättre än det.

I gymnasiet finns ju den fantastiska ursäkten att hon har mens. Någon nytta ska det ju vara med det fanstyget, så det kan hon gott unna sig. Ofelias naturligt superbleka kinder (om hon är på gott humör kallar hon det ”eteriskt” men i vanliga fall är hon bara löjligt blek) kommer till användning också. Det enda hon behöver göra i receptionen är att låta trött. De kallar henne ”stackars lilla gumman” och skriver upp henne. När hon vänder bort blicken småler hon och känner sig som en spion.

Mistress of deceit! Queen of lies! Ingen anar att hon, som har brunt hår och GLASÖGON, lurade till sig att missa dubbelmatten för att hon kände att det kanske stack till lite någonstans i kroppen. Hon är ju så duktig! Stackars henne som är sjuk.

Ofelia säger att hon aldrig har skolkat. Alltså, att hon inte bara har dragit. Folk har alltid vetat var hon är. Det är ju en definition.

Men jävlar vad hon ljugit för att få slippa vara i skolan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s