Ofelia är besatt

Ofelia går på högstadiet, och varje dag cyklar hon på träningscykel i en halvtimme. Det är okej träning så länge hon har något roligt att titta på. Det går inget roligt på TV just den här kvällen så hon gräver igenom familjens samling DVD:er för att se om hon hittar något kul. Kanske någon hon aldrig testat förut?

Det hon hittar är en inspelning av musikalen Cats från 1998. Hon har sett fodralet då och då men vet inte riktigt var den kommer ifrån och har svårt att lista ut det nu efteråt. Hade hon själv köpt den? Det låter osannolikt. Föräldrar kanske, det måste vara dem.

I vilket fall som helst sätter hon på filmen och börjar trampa på träningscykeln. Under uvertyren är hon lite uttråkad, det händer inte så mycket. Men hon är tålmodig och dessutom kan hon inte byta till något annat nu när hon har satt igång att cykla. Det kanske blir bättre sen.

Det som sedan händer är att Ofelia blir helt besatt. Cats är som en tecknad film fast med riktiga människor, människor som rör sig på helt sjuka sätt och faktiskt typ nästan beter sig som katter. Sångerna är löjligt lätta att få fast i huvudet. Ofelia ger sig inte förrän hon har memorerat allihop. Så fort hon kommer hem från skolan sätter hon på DVD:n igen, och hon har ibland svårt att koncentrera sig på lektionerna eftersom musiken spelar så högt inne i hennes huvud.

Ofelia blir besatt av saker relativt ofta. När hon var liten var hon fascinerad av nordiska asagudar och lärde sig allt om dem, vilket både imponerade och irriterade hennes lärare. Besattheten försvinner efter ett tag och blir ett intresse, och sen kan det gå ett tag innan hon hittar något nytt. Det finns en bild Ofelia ofta får i huvudet när hon märker hon hon börjar glida in i en ny besatthet. Hon ser sig själv med ett ljus i ögonen, som en lampa som tänds och släcks innifrån. (Den bilden kommer garanterat från ett avsnitt av Buffy the Vampire Slayer, när Xander blir bokstavligt besatt av och börjar bete sig som en hyena.) En flash av ljus och sedan är hon fast. Hela hennes väsen uppfylls av att få veta mer, av att insupa och att memorera. Hon vill göra föremålet för hennes besatthet till en del av henne. Hon vill att alla ska veta och smittas av hennes intresse. Det är så bra! Varför vill så få lyssna på henne när hon berättar?

Så Ofelia hänger på Internet ganska mycket. Där delar folk hennes intresse och engagemang. Hon vet inte om det än, men där finns en annan människa vars första musikalälskling är Cats. Det kommer dröja ett par år till innan det blir en relevant byggsten i deras förhållande.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s