Ofelia och stressen

Stress är en nålspets rakt i njuren. Det ligger ungefär där, trycks in då och då men oftast är det bara en konstant, molande närvaro. Det är att arbeta på ett projekt i tio minuter, sen hugga fast i något annat som också behöver bli färdigt, för man känner att det första håller på att stanna av och man måste ständigt arbeta på något för att inte känna skarpa hack av skuld.

Ofelia jobbar nu. Och för det mesta trivs hon väldigt bra. Hon känner att hennes förmågor uppskattas och att hon blir utmanad, men hon sätter sina egna uppgifter och har ett eget schema. Och ibland hamnar hon efter.

Stress är dåligt samvete. Stress är snabba repliker. Stress är små segrar.

Hon kommer klara sig igenom den här veckan. Det är vad hon säger till sig själv. Efter den här veckan har hon lite respit innan det börjar igen, och då kommer hon ha mer tid att slappna av. Kanske. Förhoppningsvis. Det kommer åtminstone vara vissa saker som inte behöver bli färdiga direkt. Hon kanske till och med kommer ha tid att arbeta med sitt skrivande lite, fundera på text till skrivgruppen och på Petrovas födelsedagspresent. Intalar sig Ofelia. Allt kommer bli lite bättre nästa vecka.

Stress är att inte kunna sova ordentligt eftersom man vet att man måste ha en obekväm diskussion nästa dag. Stress är att vara trött hela tiden. Stress är att lura sig själv.

Det är du som gör det här mot dig själv, Ofelia. Det är du som har bestämt det här schemat du håller dig till, det är du som bryr dig mest. Lägg lite illusioner till magontet och låtsas som om att du är den enda som bryr sig alls ifall saker blir klara i tid.

Det är inte som att du är läkare.

Det är inte som att du är militär.

Det är inte som att du är pilot.

Liv hänger inte på att du gör ett bra jobb. Andas in och andas ut. Arbeta dig igenom och kom ut på andra sidan. Ta ansvar.

Låtsas som om du andas frisk luft och inte batterisyra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s