Ofelia bakar

Ofelia planerar sin födelsedag. Planerandet började i januari. Ofelia fyller år i maj. Men det finns ju så mycket att gå igenom! Det finns tårta. Och kanske små cupcakes med änglavingar av vit choklad. Och så finns det kakor med smak av ädelost och vallmofrön. Och så finns det små tomatkex med cream cheese-fyllning. Och så finns det grönsaker med dipp. Och så finns det det där flätade vetebrödet med Nutellafyllning.

Det finns så otroligt mycket. Och Ofelia vill göra precis allting. Hon tittar på video efter video. Såhär gör du rosor av choklad. Såhär gör du fluff med godissmak. Såhär gör du en chokladrulle som ser ut som en salami. Sockerpasta bör inte ligga direkt på grädde för då börjar den svettas. Marsipan, modellchoklad och sockerpasta bör färgas med pastafärger, då vanlig karamellfärg tillsätter mer vätska och kan förstöra konsistensen. Det går att baka bröd på vaniljglass.

Det nästan zen-lika tillståndet som kommer från att se hur ägg rörs ihop med socker, i en pastellfärgad gammeldags mixer. (Ofelia vill ha en! Hon vill ha en så mycket!) Och så pyntandet. Det ständiga pyntandet, det är som en drog. Cupcakes som ser ut som sushi eller Thanksgiving-mat eller köttbullar och spaghetti! Cake-pops formade som nallebjörnar och rosbuketter! Det finns TUSEN saker att pröva och ALLT finns som en tutorial på Youtube och Ofelia tittar på klipp efter klipp efter klipp. Hon vet saker. Alla dessa saker hon kunde baka.

Det finns ett problem med detta. Problemet är Ofelias familj, som insisterar på att… äta nyttigt. Att inte vara så intresserade av godsaker. Att ja, kanske prova en bit eller så, men annars nej tack liksom. Och i det scenariot får Ofelia sitta och sucka med sina egna kreationer och i slutändan äta upp allting själv.

Hon och mamma sitter och tittar på Great British Bake-Off. (Låt den svenska versionen BRINNA.) Då och då beklagar de sig över den brittiska tendensen att förstöra alla sina efterrätter genom att lägga torkad, spritindränkt frukt i dem, men i övrigt är det enda gången i veckan Ofelia ens tittar på TV och hon älskar varenda ordvits och varenda förtvivlad bagare som nervöst tittar in i ugnen.

Men ibland. Ibland kommer ett deltagarproträtt. Och nästan varenda gång intervjuas en familjemedlem till deltagaren. Och det ser nästan alltid ut såhär.
INT: Lycklig scen. Hela familjen är samlad runt ett matbord. Mamma, pappa, farmor och morfar och kusiner och bryllingar och pysslingar, alla sitter förväntansfulla med tindrande ögon. De är så glada. De har ätit gott, redan det en statistisk omöjlighet i England. De är på TV. De kastar längtansfulla blickar mot köket. Och helt plötsligt! Där är deltagaren, stolt och glad över sitt bidrag till festen. Vad kommer hen med? Ja! DET ÄR EN TÅRTA. En tårta med CHOKLADVIRVLAR och MARÄNG, och den är dekorerad med sockerblommor och macaroner och ganache!
Familjemedlem: (voice-over) Ja, den personen bakar NÄSTAN JÄMT. Vi ÄLSKAR det. Vi får alltid äta så gott!

Då suckar Ofelia för sig själv. Det är inte rättvist. Hon skulle behöva en tio, femton tårtglada kompisar som hon kan tvångsmata med glasyr, men i brist på det börjar hon planera vad hon ska göra till sin födelsedag fyra månader i förväg och irriterar alla omkring sig.

Temat är: Ät För Helvete, Ät.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s