Ofelia och noveller

När Ofelia var liten och började skriva hade hon, som redan har nämnts, nästan alltid tusen idéer. De var aldrig bearbetade. De bara började, fortsatte tills de tappade fart och stannade sedan. Slutlösa. Ofelia hade några dussin sådana texter på datorn, men hon kände sällan någon riktig skam över att hon aldrig skrivit färdigt dem. Det var inte som om hon tänkte göra något med dem egentligen. Hon övade sig bara på att skriva och på att ha kul.

Hon var aldrig bra på slut. Att väva ihop en historia till något tillfredsställande och vackert, något som rimmade med resten. När man skriver en berättelse från början till slut så kan man tröttna innan man når slutet, så det blir aldrig lika bra.

Det är därför Ofelia har gjort ett försenat nyårslöfte. (Man kan lova sig själv att börja med nya vanor hela året faktiskt. Ger mindre press på första januari om inget annat.) Det är att skriva fler noveller. Att hitta den lycka som finns i att komma på korta berättelser och avsluta dem medan kärleken och förtjusningen över historien fortfarande finns kvar.

Så 2015 kommer bli ett år med noveller. Novelltävlingar, förmodligen. Och då och då en upplagd novell, rykande färsk. Det är dags att öva på sluten. Det är dags att släppa taget om karaktärer och platser. Det är dags att bli svindlande, hypnotiskt kär i berättelser med slut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s