Ofelia och hinklistan

För några år sedan skrev Ofelia en lista på saker hon vill göra innan hon dör. En bucket list. Things to do before you ”kick the bucket”. Det är en ganska lång lista. 40 saker, faktiskt. Vissa är överstrukna. 2012 träffade hon Caitlin Moran (nummer 16). Hon klarade av nummer 8 (bli lyckligt kär), 10 (drick en Grasshopper), och 15 (ta en kandidatexamen) 2013. Det var inte ett dumt år för att klara av saker. 2014 åkte hon till Brighton och åt fisk och skaldjur (nummer 35) så det kan hon också stryka över. Sedan så finns det ju saker som hon upptäcker under året att hon vill göra och klarar av också, men inte märker att det borde ha stått på hinklistan. Det kanske är fusk att skriva upp saker efter de redan är avklarade. Dessutom gillar hon att ha 40 saker på listan. Det verkar jämt och bra.

Små saker är lätta att ha på listan. Saker hon vill provsmaka eller provdricka. (En riktigt snofsig English Afternoon Tea, brunch med mimosa.) Ställen hon vill besöka. (Harry Potter World, Stonehenge, Chicago, Miami, pyramiderna i Egypten, Heston Blumenthals restaurang The Fat Duck, en kryssning i Karibien.) Sedan blir det lite större, med personer hon vill träffa. (Hank Green, John Green, Lindsay Ellis, Stephen Fry.) Och sedan är det saker som har att göra med skrivande och mål hon har satt upp åt sig. De kan förmodligen vara de största. Få en bok publicerad. Skriva manus till en TV-serie. Skriva manus till en film.

Ofelia brukar inte köra på nyårslöften. Det är alltid lättast att ge löften man tänkte hålla ändå. Inte byta ut hela sin livsstil och bara känna sig skyldig när man fortfarande är sig själv i mitten på januari. Förra året lovade Ofelia att röra på sig och tycka det är kul. Hon lovade att läsa böcker hon såg fram emot. Hon lovade också att läsa böcker som utmanade henne, för det är viktigt att vidga vyerna. Hon lovade att älska sin familj och att älska sina vänner. Hon lovade att göra volontärarbete. Och denna nyårsafton kan hon se tillbaka på allt detta, ganska belåten ändå med vad hon åstadkommit under ett år.

To-Do 2015 (valt från Ofelias hinklista)
1. Publicera en bok (det är alltid nummer ett)
13. Besök Stonehenge
17. Baka macaroons

Här finns en liten sak, en mellan sak, och en stor sak. Det kan vara bra att börja där. Sedan kommer året fyllas av andra saker, av nya och gamla vänner, av resor, av uppdrag, av förtjusning och förtvivlan.

Så Ofelia kan ta ett glas champagne, skåla med Fitzwilliam och titta på fyrverkerierna från hans balkong, och se fram emot det nya året.

One thought on “Ofelia och hinklistan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s