Ofelia, Alice och Viktoria

Så detta är scenariot. Ofelia och hennes syster Alice sitter på tunnelbanan, och Alice försöker liksom få tiden att gå. Mamma är med. De har någonstans att vara, eventuellt något trevligt, men vägen är lång och det är lätt att bli uttråkad. Ofelia har ingen bok med sig. Den fick hon förmodligen lämna hemma under tvång.

Så på något sätt kommer Viktoria in i bilden. Viktoria är inte en riktig person. Det är Alices osynliga kompis, som hon hävdar att hon ser. Ofelia skulle verkligen, verkligen vilja att osynliga kompisar fanns, så hon går med på det. (Och kejsaren är så sjukt stajlad i kläderna han har på sig.) Detta diskuteras fram och tillbaka en stund. Mamma är nöjd att ungarna håller sams och är relativt tysta, så färden fortsätter under lugn.

”Vet du att Viktoria brukar ge mig godis?” säger Alice, vilket givetvis får Ofelia att bli extra uppmärksam.

Godis är högt upp på listan över saker som får Ofelia att fokusera.

”Nähä,” svarar Ofelia.

”Jo!” Alice tar emot godis från en osynlig person. ”Mmmm! Åh vad gott! Tack Viktoria!” Hon smackar med läpparna och slickar sig om munnen. ”Så gott!”

”Gud var orättvist! Jag vill också ha godis!”

”Fast du får inget. Viktoria är min kompis, inte din.”

”Då ska jag också ha en osynlig kompis.”

”Fast hon kommer inte ge dig godis!”

”Joho!”

”Nähä!”

Och det ligger en liten svart klump av avundsjuka i Ofelias mage, för det är så orättvist att Alice kan få godis bara sådär. Och hon vet egentligen att Alice inte känner någon smak av det osynliga godiset. Men det känns liksom inte så ändå. Inte för att Alice spelar särskilt övertygande, mest för att Ofelia inte kan veta säkert. Så hon får acceptera Alices påstående liksom.

Så ja. Detta är sanning. Ofelia var avundsjuk på sin syster, för att systern hade en låtsaskompis som gav henne godis. Det var på riktigt ett problem som Ofelia hade.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s