Ofelia och strumpgnagare

Skorna Ofelia har på sig är strumpgnagare, det känner hon efter bara en kvart. Det är något med hur att de är lite för stora om hon inte har sockor på sig, så foten glider runt där inne och skaver strumporna mellan fotsulan och skosulan. När hon kommer fram är strumporna tunnslitna, och fotsulorna svider som om de är brända. Hon tar av sig skor och strumpor och gör en grimas av smärta när hon drar fingrarna över svedan. En blåsa där också… Vätskefylld. Men annars inte så farligt. Visst är huden alldeles blank, som om den polerats, och den ser fläckvis torr ut. Lite som om den skulle spricka.

Men Ofelia tänker på Den lilla sjöjungfrun, hon som inte har något namn i H.C. Andersens original, som inte bara lämnar ifrån sig sin röst till sjöhäxan i utbyte mot ben. Varenda steg hon tar på land skär i hennes fötter som knivar och glas. Det var inte med i Disneyfilmen, inte. Och i originalet dansar sjöjungfrun på prinsens bröllop, när han gifter sig med en annan kvinna. Trots att det gör så ont. Hon gråter inte ens. Men hon förvandlas till vågskum när solen går ner på den tredje dagen, för hon vann inte prinsens hjärta och hon misslyckades. Det är det som händer små sjöjungfrur när de dör, för de har ingen själ och kan inte komma till himlen. Havsandar dyker upp och erbjuder henne en plats hos dem, för att förtjäna en själ till slut.

Sjöjungfrun kanske borde tycka att nästan-liv är bättre än inget liv, och att en möjlighet till personlig utveckling är bättre än en prins som inte ens kände igen kvinnan som räddat hans liv när han såg henne. Men hon var ju bara tonåring, så det kanske hon inte insåg förrän senare.

Det är såna saker Ofelia tänker på ibland, på sin lilla promenad till och från jobbet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s