Ofelias bästa historia

Det finns berättelser som Ofelia kan berätta om och om igen. Hon har utvecklat en ordning för alla detaljer. Hon vet vilka ord hon ska lägga vikt vid och var hon ska pausa för bästa möjliga effekt. Även om folk har hört den förut vill de att hon berättar den igen, om det finns någon i sällskapet som inte har hört den.

Det här är Ofelias bästa historia.

Ofelia ska hämta ut sitt första ID-kort på banken. Hon har ingen aning om hur fotot blev, men förväntar sig inga mirakel där. Hon blir sällan bra på kort. Hennes kinder gör någon konstig utstående äppelgrej som Ofelia aldrig gillat, och ibland får hon dubbelhaka. Så nej, det kommer definitivt inte se ut som hon själv på bilden. Inte som hon ser ut på RIKTIGT.

Kassörskan lämnar fram kortet för Ofelias kritiska blick. Och det är precis som Ofelia trott. Väre till och med. På bilden gör hon något väldigt konstigt med halsen, senorna liksom står ut på ett helknäppt sätt. Vad höll hon på med? Spände hon halsmusklerna precis när bilden togs? Varför då? Kan någon svara på det?

Ofelia suckar tungt. ”Åh nej. Jag ser ut som Gollum.”

Det finns vissa likheter, det är allt hon säger. Främst då tidigare nämnda utstående halssenor.

Och det är då kassörskan vänligt lutar sig fram. Betraktar fotot. Betraktar Ofelia. Ler. Och säger, ”Nejdå. Gollum var MYCKET smalare.”

Det är den bästa historien därför att Ofelia är övertygad om att detta inte var menat att tolkas som en förolämpning. För ja, Gollum är ju liksom definitivt en smal karaktär, det kan man ju inte sticka under stol med. Däremot ska det krävas en väldigt specifik fetisch för att tycka att detta utmärglade, fiskätande, refererar-till-sig-själv-i-tredje-personande, sorgliga lilla kreatur är attraktivt.

Så Ofelia älskar denna historia. Den är kort men det finns så mycket att diskutera där och hennes åhörare blir alltid så förtjusta. Men bara om hon lägger till den förklarande lilla detaljen på slutet, annars blir de grovt förolämpade åt Ofelias vägnar och det vill hon undvika.

Ofelia tror andra om gott nästan jämt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s