Ofelia och Micke

Låt oss inte prata om hur han dog. Låt oss istället prata om hur han var när han levde.

Ofelia träffar Micke när de båda är med i en teaterföreställning i mellanstadiet. Han går i Ofelias parallellklass, så de har inte haft några skäl att ses innan dess. Men de kommer bra överens från början, det vet Ofelia även om hon inte kommer ihåg hur den första konversationen började. De hänger med varandra på rasterna. De tittar på film ihop. De är övertygade om att de har magiska krafter och pratar ständigt om det, för de är tonåringar och är frustrerade över hur lite kontroll de har och skulle gärna tro att det finns något de kan göra för att få mer. Världen är full av omen. De får gärna för sig att de räknar ner dagarna till något stort, att de bara måste vara lite tålmodiga innan saker och ting faktiskt börjar hända.

De börjar högstadiet, med nya klasser som de delvis fått vara med och sätta ihop själva. Ofelia väljer Micke som högsta prioritet. Hon behöver honom i sin klass, tänk hur det kommer bli när de när de får samma schema och slipper vänta på varandra hela tiden. Så himla skönt… Det är också så det blir. Hemma hos Micke tittar de på Sabrina tonårshäxan, och Ofelia äter snabbnudlar för första gången. Hemma hos Ofelia lägger de saker till sin allt växande häxsamling, men det är för det mesta rökelse och stearinljus.

De går och ser Sagan om Ringen tillsammans. De har båda förälskat sig handlöst i Legolas men kommer inte riktigt ihåg vad skådespelaren heter. Det är innan en Googlesökning är det första man tänker på för att lösa problemet. Så de stannar till eftertexterna och präntar in namnet i huvudet. Påminner varandra om det när de går därifrån eftersom de inte har penna och papper att skriva ner det med. Inne på McDonalds. På tunnelbanan. Innan de skiljs åt. Vad heter han? Orlando Bloom.

Det här är innan Ofelia vet om att Micke är en kille. Innan någon riktigt vet det, förutom Micke själv då kanske. Ingen kallar honom Micke, alla säger ett annat namn. Det lidandet är något Micke aldrig pratar om, så Ofelia vet ingenting. Hon tror han är det andra namnet. Det är det andra som nervöst säger att det är något Ofelia måste veta, så Ofelia tror först att hennes bästa vän kanske är lesbisk då. Vilket inte låter jättelogiskt eftersom hon vet att de båda var så kära i Orlando Bloom, så hon har verkligen ingen aning. Hennes kunskap om vad T i HBTQ står för är väldigt liten. I vilket fall som helst ska hon såklart vara stödjande oavsett vad grejen är. Hon älskar sin kompis jättemycket. Vad det än är så ska Ofelia stötta.

Och Ofelia har så goda intentioner. Men hon säger aldrig rätt pronomen. Hon säger aldrig rätt namn, det namn Micke själv har valt. Hon är tonåring och tror att hon själv är undantaget, att bara för att hon är van vid det så kan hon fortsätta säga ”hon”. Kanske hon skulle ha fattat förr eller senare. Men snart är det för sent.

På Mickes begravning säger hans styvmamma att Ofelia var hans första riktiga vän.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s