Ofelia räknar vuxenpoäng

Den vuxnaste meningen Ofelia någonsin har sagt är denna:

Nej kaffe, det har jag druckit alldeles tillräckligt av idag!

Ja, det finns andra saker som kanske är viktigare på det stora hela än kaffedrickande, även om det praktiskt taget var det enda Ofelia minns att vuxna gjorde när hon var liten. Det är också sant att Ofelia hänger med i sin samtid mycket mer än vad hon brukade göra. Hon kan ibland föra sig riktigt bra i vuxna konversationer. Hon har till och med haft en diskussion där hon fick använda väldigt vuxna ord, som typ ”invandringspolitik” och ”koncentrationssvårigheter” och då känner hon sig väldigt stolt över sig själv. Det är nästan som att hon kommer undan med det! Som om folk faktiskt köper att hon är en riktig vuxen.

Men egentligen är det de små sakerna man märker mycket mer. Som att ha förberett sig ordentligt till möten, eller att ha med sig riskakor på en utflykt ”ifall vi blir hungriga.” Som att lära sig laga mat på riktigt, eller inte ringa mamma när man har feber, eller alltid ha servetter och Alvedon i väskan bara utifallatt. Att barn ser på dig och drar slutsatsen att du är någon som eventuellt kan göra något i en krissituation. Att du räknar åren som gått sen du gick i grundskolan och inser att dina gamla lärare inte skulle känna igen dig idag. Att du står någonstans mitt emellan åsikter om Justin Bieber. (För gammal för att gilla honom på riktigt, gilla honom ironiskt eller hata honom för att det är coolt. För ung för att inte veta vem det är.)

Det finns ändå en del saker kvar som Ofelia inte har sagt än. Hon har aldrig riktigt fått in i huvudet att tacka nej till en extra tårtbit till exempel. Eller sagt att någon kommer förstå varför Ofelia har rätt när hen är lika gammal som Ofelia är nu. Eller sagt ”Utmärkt årgång!” och vetat att det hon dricker är det. Och hon kanske inte automatiskt lyssnar på vad ungdomarna gillar nuförtiden, men hon förstår det åtminstone eftersom det inte är helt avlägset från vad som var populärt när hon själv växte upp. (Hon fick ett gott skratt när hon såg en tonåring sucka över dagens musik. ”Annat var det på 90-talet, då fanns det inte sån här One Direction-skit. Jag skulle ha varit född då.” Aw.)

Ofelia har alltså lite kvar att göra innan hon blir vuxen. Det där med ”utmärkt årgång”… Det har hon ju faktiskt sagt. Men det var om läsk, så det gills nog inte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s