Ofelias godnattsaga

Ibland kan Ofelia inte sova. Av olika anledningar. Hon kan bli så uppfylld av stress att samma tankar snurrar i huvudet igen och igen, slitna och trötta tankar som måste springa samma varv tusen gånger utan vila. Kommer hon att hinna göra det imorgon? Kanske är bäst att hon tänder lampan, skriver ner det, hon får absolut inte glömma. Och hur var det med den där detaljen då, det måste hon ju också ha koll på. Hur ska hon hinna? Finns det någon liten bit tid hon har missat? Kanske hon hittar en ficka oanvänd tid om hon går igenom hela veckoschemat igen nu på en gång.

Och så går tiden. Hjärnan måste spinna vidare på något. Så Ofelia ger den något att tänka på. Hon berättar en godnattsaga för sig själv.

Utgångspunkten är alltid hur bekvämt hon ligger och hur sömnig hon är. Det är varmt och skönt under täcket. Hon är helt trygg här. Det finns ingenting som stör. Och sedan börjar sagan.

Havens drottning ska sova. Hon har svept en våg om sig, vattnet är varmt som vid en söderhavsö, hon vilar med huvudet på en gräsklädd kulle. Allt som krävs är att hon inte rör på sig. Att hon somnar.

Varför bestämde de att de skulle ha fest den här helgen? Ofelia har ju inte tid egentligen., med jobb och allt, men hon hinner nog gå till Systemet imorgon efter jobbet och kanske hinner hon plocka upp ett par saker så att de inte behöver kånka hem allt till Fitzwilliam på en gång…

Havens drottning har orkaner i håret. Hon känner hur trött hon är, i hela kroppen. Hon har skapat hela världen idag och alla förväntar sig att hon ska sova.

Så då är det bestämt. Fyra olika typer av pannkakor, eller hur? Vanliga neutrala till matfyllning. Pannkakor gjorda på chokladmjölk för det vore intressant att prova. Sen laktosfria också så klart. Och sen då? Kokosmjölk, det var det det var. Det kommer bli jävligt tungt… Borde hon skriva ner det här? Borde hon kliva upp och tända lampan och skriva ner det här?

Nej. Havens drottning kliver inte upp. En fot sticker upp ur vågen hon har svept om sig. Ett tempel har byggts på ön där foten ligger och marken där är helig. Havens drottning rubbar sig inte. Havens drottning är vis som världen och har svaret på alla frågor. När människor kommer till henne, ser hennes ansikte som hugget i polerad sten, då viskar de för att inte störa. Men ingenting skulle kunna störa henne nu.

Till slut, till slut är det svårt at hålla sagan vid liv. Ofelia glider in på andra tankar, tankar som inte har något att göra med planering och stress. Fördrömsstadiet. Hon sover inte riktigt än, men hjärnan har redan börjat sortera ut drömmarna för kvällen. En slags bioreklam. Och äntligen, äntligen kan Ofelia sova.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s