Ofelia och andra människor

Ofelia går på dagis och leker med sin bästa kompis Bella. De har många lekar som de tycker om. Ibland tar de varsin liten gul skottkärra från förrådet och ställer upp dem med handtagen i backen och själva kärran upplutad mot den soligaste väggen på gården. Där kan de sitta som i solstolar och blunda mot solen, och tycka det är väldigt roligt när de sedan öppnar ögonen och allt ser väldigt blått ut. Det känns som om de är de enda två som någonsin kommit på det. Världen är full av såna konstiga saker som vuxna antingen inte är medvetna om eller anser vara så självklara att de aldrig förklarar dem.

Ofelia och Bella leker Lilla sjöjungfrun. Bella är Ariel. Det har liksom bestämts i förväg och Ofelia har accepterat det. Hon får inte vara prinsessan och det gör lite, lite ont i magen, men inte tillräckligt för att hon ska vilja göra något väsen av sig. Bäst att inte bråka. Ofelia känner inte till begreppet ”dålig stämning” än men hon gör nästan vad som helst för att undvika den, så hon spelar Blunder istället.

”Blunder kan inte prata,” säger Bella.

”Blubb, blubb, ” säger Ofelia plikttroget trots att Blunder visst kan prata i filmen.

Men oftast är det roligt på dagis för att man får lära sig mycket. Ofelia lär sig läsa. Hon lär sig att sjunga ”Ja må han leva” på polska. Hon lär sig också fula ord, som hon inte vet betydelsen av men lär sig att inte säga ändå för hon vill vara snäll alltid.

Ofelia går i luciatåget på dagis. Mamma och pappa står i publiken och ler. Det är väldigt konstigt… Skrattar de åt henne? Ser hon så dum ut? Sjunger hon så fult? Det blir väldigt tjockt i halsen, omöjligt att hindra, och till allas fullständiga förvåning börjar Ofelia gråta.

Så på dagis lär sig Ofelia också att det finns någonting som heter att le stolt. Och det är första gången hon blir förvirrad över andra människors känslor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s