Ofelia och natten

Du har ett val här, Ofelia.

Du kan hyvla av dig huden och sätta eld på dig själv. Du kan spika fast handen i golvet innan du gör tusen armhävningar. Du kan kräkas och gråta samtidigt. Eller så kan du skriva. Det är liksom det valet du har. De riktigt bra sakerna är inte lätta. Om du bara ska skriva när det känns rätt, om du bara ska lyssna på inspiration, då ska du inte hitta på saker.

Du ska skriva nu. Det är faktiskt så. Och det är möjligt att du somnar mitt i. Det har hänt förut, mitt i en föreläsning. Men du förde anteckningar ändå, i sömnen, eller hur? Så handen ska röra sig. Det är möjligt att du hellre känner att du vill klösa av dig allt kött på hela vänster hand än att få ord att dyka upp på skärmen, men det spelar heller ingen roll. Du kan få det att hända med ren viljestyrka.

Natten är till för att skriva på. Helt plötsligt är det väldigt, väldigt sent, men dina fingrar kliar och det finns en berättelse någonstans, bara lite utom räckhåll, och då vill du nästan gråta lite eftersom det är så frustrerande och du är nästan för trött för att leka kurragömma med en berättelse du inte ens känner så bra, och du vet att om du börjar så kommer det ta ännu längre tid innan du lyckas sluta leka, och då skiter det sig ännu mer med dygnsrytmen och berättelsen kommer inte ens vara särskilt bra imorgon…

Det finns sju berättelser som berättas om och om igen. Besegra Monstret. Från Nöd Till Rikedom. Sökandet. Den Långa Resan och Återvändandet. Komedi. Tragedi. Återfödelse. Du går igenom listan igen och igen, försöker hitta din berättelse. Letar genre. Letar teman. Du försöker måla i luften och blir förbannad när färgen är för tung.

Så då går du och lägger dig med en vag känsla av bortslösad tystnad och en chans som aldrig kommer igen, och du vet inte ens vad du egentligen föredrar.

Advertisements

One thought on “Ofelia och natten

  1. Sara says:

    Ofelia, Ofelia, Ofelia! Idag igen, en mening jag skulle döda lite grann för att ha kommit på först. Jag säger bara: “Du försöker måla i luften och blir förbannad när färgen är för tung.” Åh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s