Ofelia och de tusen rösterna

Ofelia har skrivit en bok. Hon är väldigt stolt över den. Hon skickar in den till lite förlag och agenter… De nappar inte, men det är okej. Det är ju så det går till. Ofelia behöver bara få lite feedback så att hon vet hur hon kan förbättra. Så hon frågar släkt och vänner. Hon går med i en skrivarcirkel. Det kommer bli roligt att få nya ögon på vad hon skrivit… Efter ett tag blir man ju blind inför vad man själv gjort och vet inte om det är bra eller ej.

”Kapitlen är jättespännande!” säger kusinen.

”Jag blir inte indragen,” säger pappa.

”Det tar ett tag att komma in i det,” säger skrivarcirkeln.

Okej. Det är ju bra! Konstruktiv kritik från vissa håll, det är så mycket bättre än vag uppmuntran. Ju fler röster desto bättre!

”Ändra titeln,” säger kusinen, ”den känns lite för vampyrig och Young Adult.”

”Nej titeln, varför skulle du ändra den?” säger skrivarcirkeln.

Raka motsatsen där. Det är lugnt! Alla tycker inte lika. Man får… försöka hitta en gyllene medelväg där, kanske? Så att alla blir nöjda? Ändra titeln… litegrann?

”Åh den här meningen är så härlig, du har flera fina såna!” suckar skrivarcirkeln.

”Stryk den,” säger pappa strängt om samma mening. ”Litterär smörja, det är inte du.”

Ofelia gnuggar tinningarna och tar flera djupa andetag. Läser igenom texten igen, trettionde gången nu. Vad är bra? Vad är dåligt? Vad bör hon ändra på när alla rösterna säger olika saker? Vem litar hon på? Det är fastslaget att hon inte kan lita på sig själv längre, så vem är denna enda andra person vars råd hon måste ta till sig? Hon vet att hon kan bli bättre. Men samtidigt orkar hon inte kasta om alla sätt hon skriver på och börja om från början. Hon har hittat på berättelser sen hon gick i lågstadiet. Alla beslut hon har tagit fram till nu har lett till boken ingen vill ha.

Ingen har något att vinna på att ljuga för henne. Och det är klart att hon egentligen bara önskar att boken vore perfekt från början, men det är den ju inte. Så ur havet av röster, vem ska Ofelia lyssna på?

Advertisements

2 thoughts on “Ofelia och de tusen rösterna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s