Författaren Ofelia

När Ofelia blir stor tänker hon bli författare. Först ville hon bli professor i litteratur trots att hon inte riktigt visste vad det innebar. Förmodligen så fick man läsa mycket och ha många böcker. Det tyckte Ofelia lät bra. Men nu vill hon alltså bli författare. Hon kommer på jättebra idéer till böcker hela tiden, som hon ska skriva ner när hon blir stor.

Det tar lång tid att bli stor. Ofelia blir frustrerad av hur länge det kommer att dröja tills hon får börja skriva ner allt. För man måste vänta tills man blir stor, eller hur? Man kan liksom inte börja skriva böcker när man går i femman?

En dag sitter Ofelia och tittar runt lite på datorn hon och hennes syster får använda. Undersöker olika ikoner, klickar, leker sig fram till förståelse. Så ser hon ett textprogram. Skrivtext. Inte ens Word. Men där kan hon skriva ner allt vad hon vill. Så då sätter hon helt enkelt igång, utan att reflektera så mycket, med att skriva ner precis allt. Alla idéer. En gång när hon satt hos frisören och fick håret tvättat kom hon på att det vore häftigt ifall det fanns ett schampo som kunde ge den som tvättade håret med det magiska krafter. Så den berättelsen skriver hon också ner. Utan slut förstås. Det är väldigt lätt att börja.

Efter några månader kommer hon på en novell som känns annorlunda. Den är inte fylld med älvor och talande djur och magiska krafter. Egentligen är den ganska tråkig. Det handlar bara om en vuxen kvinna som är olyckligt kär i en vuxen man på jobbet. Han kanske dejtar någon annan och det hela är väldigt tragiskt. Ofelia får till helt autentiska detaljer De dricker kaffe hela tiden, till exempel. De arbetar på kontor, med datorer. De blir kära och lider av det. Det är allt Ofelia känner till om vuxenlivet, i en kort novell.

Hon tar den med sig till skolan. Den läses av alla. Lärare och elever. De populära killarna i klassen vill göra den till en pjäs. Ofelia är stjärna för en dag. Istället för att vara Den Som Läser blir hon också Den Som Skriver. Inte bara en konsument, utan även en producent. Det är ett rus hon aldrig upplevt förut, att bli beundrad av sina jämlikar.

Ofelia förstår inte varför inte alla vill bli författare. Det är ju så lätt och så roligt. Bara att skriva ner alla idéer man får.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s