Ofelia måste programmera om sig

Ofelia tittar på expediten i underklädesaffären. Inte för länge. Inte så det blir läskigt. Bara tillräckligt för att hon själv verkligen, verkligen ska få in i huvudet att hon älskar expediten. Annars kan det bli så att hon börjar hata henne, för att expediten är blond och smal och alldeles ofantligt vacker, och det är så viktigt att Ofelia inte föraktar henne för det. Det är så viktigt att Ofelia inte tror att expediten tycker att Ofelia är äcklig som köper en bikini.

Kvinnor skämtar ibland att de måste hata vackra kvinnor ”av ren princip.” Som om att det är okej för att vackra kvinnor är vackra, och alltså inte får ha andra problem än att bli hatade av andra kvinnor. Och det fanns en period i livet som Ofelia tyckte det var helt acceptabelt att tycka så.

”Vi normala kvinnor,” sa Ofelia menande. ”Vi orkar inte vara så snygga jämt! Asså… Vi har bättre saker för oss. Jag blir trött bara jag tänker tanken. Och de där brudarna, de tillåter sig inte ens att leva lite, inget godis eller ens en glass då och då. Det är sorgligt att de tycker de måste göra det. För männens skull. De är solbrända, smala, vältränade, leende, sminkade, lyckliga, gud vad jag tycker synd om dem.”

Ofelia menade att livet var så lätt för dessa vackra kvinnor, så då var det okej att hata dem. Ofelia kände en koppling till andra ”normala” kvinnor för att de också hatade vackra kvinnor. Ofelia var en del av problemet.

För det finns inte ett ”rätt” sätt att vara kvinna på. Kvinnor som visar upp sig är inte sämre än kvinnor som döljer kroppen. Kvinnor som sminkar sig, eller har små hundar i handväskan, eller är med i sexvideor förtjänar inte mindre respekt än kvinnor som inte gör det.

Det finns så många små saker som Ofelia måste komma ihåg… Att feta människor inte nödvändigtvis är ohälsosamma. Att alla har sina egna resonemang bakom till att de tänker som de gör. Att alla reser på en egen stig med olika erfarenheter och att en mall inte passar någon.

Men det allra viktigaste är att hon lär sig älska alla kvinnor. Att hon blir passionerat förtjust i varenda kvinna hon ser utan att tänka att de är rivaler eller fiender, att de hatar henne eller ser ner på henne eller dömer henne. Hon ska bli rasande när en kvinna, vilken kvinna som helst, blir illa behandlad. Hon ska försvara. När andra kvinnors drömmar går i uppfyllelse ska Ofelia hurra tills hon blir hes. Hon ska skratta högre åt kvinnors skämt. Hon ska kasta sig över kvinnors berättelser. Hon ska ifrågasätta varför hälften av jordens befolkning räknas som en minoritet. Hon ska också inse att hennes åsikt inte är önskad när rasifierade kvinnor eller trans-kvinnor tar plats, och då ska snövita cis-Ofelia hålla klaffen.

Hon ska älska alla kvinnor.

I evighets evighet, amen.

Advertisements

One thought on “Ofelia måste programmera om sig

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s