Ofelia segrar

Ofelia är 19 år och det är sommaren efter hon har gått ut gymnasiet. Det kommer att bli början på ett fruktansvärt år av att halvhjärtat gå på möten med Arbetsförmedlingen och slitas i stycken av ångest, men det vet inte Ofelia något om just nu. Allt det kommer ordna sig sen, tänker hon. Först och främst ska hon åka till USA helt själv, för första gången.

Hon ska ta sig till flygplatsen, leta sig igenom till rätt gate, och sätta sig på planet för att sedan flyga i sju timmar till Boston. Där kommer en av hennes bästisar möta upp henne. Men Ofelia måste ta sig dit helt själv. Det är givetvis en omöjlig uppgift. Det vet Ofelia mycket väl. Hur i hela friden ska hon klara av det? Hon har aldrig rest själv någonstans förut! Det har alltid varit någon med henne, så att hon ska slippa hantera såna svåra saker.

Hennes föräldrar kör henne till flygplatsen. De är med henne när hon checkar in bagaget, när väskan blir öppnad och genomletad. 9/11 är fortfarande i relativt färskt minne när man flyger till USA. Saker Ofelia bara såg på TV rörde vid riktiga människors liv. Hon ska åka längre hemifrån än hon någonsin har varit.

Det är inte Ofelia som ska flyga planet. Det måste hon komma ihåg.

I vilken ordning gör man allt? Hur åker man på semester? Hon har förberett och förberett. Köpt biljett och packat och gått igenom allting i huvudet, om och om igen, och hon har för länge sedan insett sina begränsningar och kommit på ett sätt att klara sig igenom det här.

Hon kan omöjligt åka till USA själv. Men hon kan boka biljetten.

Hon kan omöjligt åka till USA själv. Men hon kan ta sig till flygplatsen.

Hon kan omöjligt åka till USA själv. Men hon kan ta sig igenom säkerhets- och passkontroll.

Hon kan ta sig till flygplanet. Hon kan sitta på flygplanet. Hon kan gå av flygplanet och få sin väska, och hon kan följa alla andra på flygplatsen i Boston tills hon tar sig ut och hittar sin bästis. Hon kan tillbringa nästan två veckor i USA, i hetta så intensiv att de går på bio två gånger bara för att salongerna är luftkonditionerade. Hon kan äta Ben&Jerry-smaker hon aldrig sett förut. Hon kan till och med köpa en kjol hon tycker om i en affär, utan att fråga om någon annans smakråd, vilket innebär att kasta sig utför ett stup och för en gångs skull lita på sig själv.

Men hon kan inte åka till USA själv. Det är ju rentav löjligt.

Advertisements

2 thoughts on “Ofelia segrar

  1. Sara says:

    Heja Ofelia. Det här var en särskilt fint tecknad episod till både stil och innehåll, och leendet sitter kvar en lång lång stund efter att jag läst sista raden..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s