Ofelia och faran i att gå hem

Från 1994-2003 bor Ofelia tio minuters promenad från skolan. Riktigt bekvämt när hon börjar tidigt på morgnarna, men på vägen hem är det av diverse anledningar lite obehagligt. Under lågstadiet har Ofelia en lista på vilka faror som kan lura i det lilla skogspartiet som ligger mellan skolan och hemmet.

LISTA PÅ FAROR PÅ VÄGEN HEM (MINUT FÖR MINUT)

Minut 1-3. Relativt riskfri. Gå över skolgården och igenom parken. Möjligtvis mild oro för att bli pågungad.

Skräckometer: 1

Minut 4-5. Början på skogen. Något högre oro över Dockan och Nallen som enligt någon Ofelia inte minns bor i en grotta i skogen. Osäkerhet om hon borde vara rädd för dessa eller ej. Å ena sidan är dockor och nallar inte läskiga. Å andra sidan skulle dockor och nallar kunna vara läskiga. Svårt att veta det där.

Skräckometer: 1,5

Minut 6. Ofelia når den glesa trätrappan ungefär halvvägs upp i backen. Under denna trappa bor det av någon anledning en rosa bläckfisk som Ofelia förmodligen har sett på tecknad film. Sagda bläckfisk (osynlig för alla utom Ofelia) försöker ständigt grabba tag i henne med tentakler tjocka som trädstammar. Hon kan undvika dessa genom att springa uppför den korta trappan jättesnabbt, med långa kliv som försöker nudda vid så få steg som möjligt.

Skräckometer: 2

Minut 7. Paus vid en tall som heter Einar. Ofelia brukar stanna och pusta ut här, där marken råkar vara en slags skyddsbarriär mot tecknade bläckfiskar. Einar får ofta lyssna på Ofelias alla problem, och hon har en av hans kottar i fickan som skyddstalisman. (Ofelia har ju som bekant magiska krafter och vet vad som utgör en bra talisman.) Här behöver hon samla kraft för att klara av nästa etapp, som kan vara rent av dödlig.

Skräckometer: 0

Minut 8. Soundtracket från Hajen börjar spela svagt i backgrunden.

Skräckometer: 3.

Minut 9-10. Den värsta etappen är stunden innan hon är säker hemma. Nu är Ofelia ordentligt orolig. Varför? På grund av Trollet. Hennes grannar har det i fönstret som vetter mot Ofelias uppfart: ett konstverk som deras dotter gjort. Det är ett troll eller en snöman, något likt hunden Rowlf från Mupparna (Ofelia borde infoga en bild av sagda mardrömsbest här, men tanken på att hoppa till varenda gång hon läser detta inlägg bär henne så att säga emot, så Googla på Rowlf) med konstant öppen mun och något tillbakalutat huvud, som är det enda området inte täckt med av tufsig vit päls.

Under denna minut måste alltså Ofelia ta beslutet. Försöka passera Trollet och beslutsamt titta nedåt hela tiden samtidigt som hon springer med full fart, fumlar med nyckeln i låset som i en skräckfilm, innan hon flämtande är trygg på andra sidan? Eller smyga över en annan grannes tomt för att slippa se? Hon väljer nästan alltid det sistnämnda.

Skräckometer: Fem miljoner

BildSom vuxen tänker sig Ofelia att Trollet fortfarande följer efter henne. Det ser inte lika farligt ut längre. Lite som Bo Sheep. När Ofelia satt sig på tunnelbanan och dörrarna precis har stängts fantiserar hon att Trollet kommer skyndande nerför trappan, flåsande och pustande, bara för att se tåget rulla iväg.

Hon tycker lite synd om det som aldrig får tag i henne, men samtidigt är det rätt åt det.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s