Ofelia och Askungens vänner

Tidigt nittiotal. Ofelias liv är uppfyllt av Disneys Askungen och hon är besatt av en särskild scen. Alldeles i början av filmen matar Askungen sina vänner fåglarna genom att slänga ut… någon form av mat. Det är lite gult och fyrkantigt som ost, men kanske ska föreställa någon form av sädeslag. Ofelia som vuxen skulle gissa på majskorn, men när utspelar sig Askungen? Och var? Växer majs här? Det finns pumpor, så Nordamerika låter som en lämplig gissning. Majs är väl i så fall inte en helt dum gissning, men var finns alla sagoslott i USA? NÄR ÄR VI? VAR ÄR VI? VAD ÄR DU, OBESTÄMDA FÅGELMAT?

Så Askungen slänger ut denna mat i ljuvliga rörelser och trallirallar sen vidare i livet med den käcka “jag behöver inte arbeta för mitt lyckliga slut ens lite grann”-mentaliteten som sagda prinsessa är känd för. Och fåglar och möss samlas för att nomma på maten. Ofelia finner hela scenen mycket tillfredsställande på ett sätt hon inte riktigt kan förklara. Hon gillar kanske tanken på att erbjuda mat och förströelse på samma gång, att ge andra möjligheten att mata sig själva?

I vilket fall som helst bestämmer sig Ofelia för att återskapa den på dagis. Hon samlar på sig lite av den ljusa, fina sanden som ligger alldeles på toppen i sandlådan, den som måste skrapas av fint med spadkanten och då bara när det har varit torrt ute ett tag. Det är ingen ostmajs, men det är det finaste hon har att erbjuda imaginära fåglar och möss. Hon samlar på sig sanden och sedan beger hon sig ut för att välvilligt sprida den för vinden.

Hon lyckas med en svepande gest och ska precis göra en till innan fröken gör en egen svepning med sin hand och förmanar.

Sanden ska vara i sandlådan.

Det finns inget Ofelia kan göra för att förklara tankegången. Hon stökar inte till för att vara elak, hon vill bara mata fåglarna. Men hon är tyst. Häller ut den omsorgsfullt avskrapade ljusa sanden i sandlådan igen. Accepterar att leken redan är slut och att vuxna alltid missuppfattar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s