Ofelia och modet

Det finns en berättelse som Ofelias pappa tycker särskilt mycket om att dra upp när han pratar om att prata inför publik. Berättelsen handlar om ett tillfälle när Ofelia var liten och skolan skulle sätta upp en show. Ofelia var konferencier. Hon hade glittriga kläder, och hon och en pojke hade uppgiften att presentera de olika numren. Innan showen började frågade Ofelias pappa om hon var nervös.

”Nej,” svarade Ofelia lugnt. ”Jag vet vad jag ska säga.”

De flesta tycker att det är åtminstone lite obehagligt att prata inför publik. Och där stod Ofelia och hade inte ens tänkt tanken på att hon kunde vara nervös.

Det här, förklarar Ofelias pappa, betyder att hon är väldigt modig. När majoriteten av människor tycker att det är läskigt att prata inför folk, då är hon modig som inte är nervös! Hon vågar göra saker som andra inte vågar! Ja, hon tycker ju till och med att det är lite kul!

Men det är inte så vi bör mäta mod. Ofelia är inte modig. Hon är bara Inte Rädd för att prata inför andra. Ofelias pappa är inte rädd för insekter med långa ben. Ofelia däremot kan inte alls hantera dem utan får ofrivilliga äckelryck av att vara i samma rum. Så då brukar hon be sin pappa att ta bort dem. Är han modig för att han inte måste gömma sig under täcket därför att en harkrank har letat sig in i huset?

Nej.

Ofelias pappa är bara Inte Rädd för harkrankar. Då krävs det inte mycket för att flytta ut långbenta äckelmonster. Då är det bara lite besvärligt att behöva resa sig och göra det. Det är stor skillnad mellan Inte Rädd och Mod.

Ofelia vet att harkranken inte kan göra henne illa, men ärligt talat vet vi ju också att publiken inte vill oss illa när vi står på scen heller. Rädslor är irrationella. Mod är att göra något trots att man är rädd. Om Ofelia skulle ha en harkrank i handen, känna dess tunna ben mot huden och hur den daskar mot handflatan för att bli fri, då skulle hon behöva kämpa med hela kroppen för att inte slänga insekten ifrån sig. Det kittlar i händerna av äckel bara att tänka på det.

Men då skulle hon verkligen, verkligen vara modig.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s