Ofelia lider

När Ofelia är tolv blir hon av misstag vanvettigt kär i en kille i klassen, vilket orsakar större lidande än hon hittills varit medveten om existerade.

”Niklas tycker att du är skitsnygg,” säger Filip. ”Han är kär i dig.”

Elva ord. Ofelia misstänker redan då att de inte är sanna. Niklas står bredvid dem i trapphuset och han och Filip har käbblat om nåt innan, så orden sägs nog för att Niklas ska tycka det är pinsamt.

Ofelia vet mycket väl att hon inte är tjejen man blir kär i. Niklas är populär också, så det är ju inte ens att tänka på. Ofelia läser tunga, tjocka böcker om filosofins historia (och blygsamhetsskryter om det) vilket givetvis är imponerande i sexan men inte direkt attraktivt. Så hon går inte på det som Filip sa.

Hon minns inte exakt hur konversationen i trapphuset tar slut, men under dagarna som följer tänker hon mycket på det. Hon börjar lägga märke till Niklas. Tycka att egentligen är han rätt snygg. Lite pojkbandsappeal. Och bland de populära förstås, så fullständigt ouppnåelig, men liksom ändå inom räckhåll! Han är ju i hennes ålder ändå. Redan där är han ett steg upp från tidigare småförälskelser, som för det mesta är skådespelare som är minst dubbelt så gamla som hon.

Och där sätter helvetet igång. Precis där.

I ett år skriver Ofelia usel poesi. Hon skaffar dagbok för att hon inte står ut med alla känslor, som kom till av ett misstag och är helt osponsrade. Dikterna kanske skulle vara en smula bättre om svenska språket hade utvecklats annorlunda och smärta inte rimmade med hjärta. Tårdrypande längtan och envisa frågor. Tycker han faktiskt om henne? Filip hade ju SAGT det! Det måste vara sant, då! Han SA det ju! Så varför frågar Niklas aldrig chans? Han måste vara blyg!

Innerst inne vet Ofelia att hon och Niklas inte har något gemensamt. Han läser inte och det är allt hon någonsin gör. Han pratar mycket och Ofelia kommer att vara tyst i skolan i några år till innan hon kommer ur sitt skal. Dessutom utlöstes ju det hela av Filip, som tryckte på detoneringsknappen för bomben vars splitter periodvis regnar ner över Ofelia under många förtvivlade månader.

Om han hade hållit truten skulle inget av det ha hänt. Det tänker Ofelia på ibland.

När hon är tjugosex och träffar Fitzwilliam har hon ingen aning hur hon ska hantera att älska någon som är precis där.

2 thoughts on “Ofelia lider

    • Det känns faktiskt mycket bättre om man kan det! Tack så mycket för din kommentar och följning och allt sånt; det är väldigt roligt med nya människor och jag uppskattar det verkligen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s