Ofelia kan verkligen trolla

Ofelia är fjorton och hoppas att hon om bara ett par år kommer att vakna med magiska krafter. Precis som Sabrina tonårshäxan. Det låter ganska rimligt ändå. I stort sett allt kan hända när intensiva önskedrömmar forsar okontrollerat ur varje por, och Ofelia tror så våldsamt och brinnande på magi att det blir verkligt.

Allt hon läser är magiskt. Hon måste gå hem till sin kompis Micke för att titta på Sabrina, för hemma har de inte trean, men som tur var är han lika besatt som hon. (Micke kommer inte leva till sin tjugonde födelsedag. Men det vet inte Ofelia om just nu, och det här är inte den berättelsen.) De är båda överens om att de kommer få magiska krafter. Det är bara en tidsfråga, för om man önskar något tillräckligt länge så blir det sant.

Ofelia trollar lite smått. Hon har ett altare på byrån i sitt rum, med ljus och kristaller. Hon tänder rökelse ibland för extremt magisk stämning, men hennes pappa klagar över att det luktar illa, så hon börjar använda sig av doftoljor istället. Det blir ingen stickig rök av det. Hon köper böcker. Hon använder sig av datorn, den klumpiga Mac:en som står i källaren och är en hemlig portal till andra världar. En gång tar hon mod till sig och skickar ett mail till ägarinnan av hennes favorithemsida och frågar om Ofelia kan bli hennes magiska lärling. Svaret blir nej, men det är ändå ett personligt brev från den allra främsta, så även om Ofelia blir lite ledsen är det inget som gör henne alldeles förtvivlad.

Istället fokuserar hon på andra saker. Hennes kompis Morgana är sjuk mest hela tiden, förkylningar och sånt som inte vill ge sig. Ofelia tycker synd om henne. Så hon skriver en trollformel för att Morgana ska bli frisk, och tänder ljus och lägger små kristaller i en påse som hon läser ramsor över. Hon koncentrerar sig så att det nästan gör ont. Svagt, svagt bak i huvudet tänker hon att om hon verkligen hade magiska krafter så skulle hon inte behöva kämpa så hårt. Men det är okej. Hon kommer ju inte få sina egentliga krafter förrän hon är sexton, det här är ju bara övning.

Magi bär med sig tungt ansvar, för andras hälsa och för andras rätt. Ofelia skulle aldrig utföra kärleksformler. Hon vet att det existerar, såna som verkligen, verkligen fungerar, som man blir varnad för att använda. Men det strider mot reglerna. Det skulle inte vara rätt. Hon kan göra det om hon vill. Det är klart att det skulle fungera. Ofelia har makten i sitt eget liv. Hon är fjorton och världen är full av saker hon inte förstår, så då kan hon trösta sig med att hon skulle kunna förändra situationen jättelätt. För hon kan trolla. Det är bara det att hon inte vill trolla till sig kärlek, för det skulle inte vara på riktigt. Men hon kan.

Allt kommer bli annorlunda när hon är sexton. Ofelia kan vänta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s