Ofelia är vilse

Det är 1995 och Ofelia går i lågstadiet. Hon gör en teckning som hamnar på framsidan av skolkatalogen, av hur hon uppfattar skolbyggnaden. En stor rektangel, med en dörr mitt på. Så långt ser det ut som varenda hus hon någonsin har ritat. Men varenda ledig kvadratcentimeter är fylld av fönster. Inte i prydliga rader. Ofelia gör inga undersökningar av hur många våningar skolan faktiskt har. Hon ritar fönster tills hon får ont i handen för i hennes ögon är det så byggnaden ser ut. Hundra fönster, tusentals rum, massor med korridorer och ingen logik.

Ofelia har oro i magen varje dag. Hon har fortfarande inte lärt sig hur man hittar till alla dessa rum, och hon har en känsla av att det nu är för sent att fråga. Hon går i tvåan nu. Och alla tycker att hon är smart som både kan säga och stava till ’Nationalencyklopedin.’ Att erkänna att hon inte kan hitta till gympasalen utan hjälp kan inte ens komma på fråga. Det är bäst att hänga efter någon annan, låtsas att hon vet. Då kommer ingen skratta åt henne. Påföljden av detta blir att hon inte ens berättar för sina föräldrar att hon inte hittar i skolan.

Ibland måste de lämna skolan. Ge sig ut på stan. De pratar om museum, och bio, och Kulturhuset.

”Vet alla var det ligger?” frågar fröken.

Varenda kotte svarar JAAAA.

Okej, tänker Ofelia. Så bra. Då får jag hänga med dem då, och liksom låtsas.

Stockholm är ett osammanhängande gytter av punkter som hon ibland vagt kan känna igen men aldrig riktigt kan forma till en helhet. Att koppla en plats till en annan, som att Kulturhuset ligger vid T-Centralen, det går inte. Hon känner igen båda namnen. Vet att hon säkert har varit där förut. Men hon får ingen bild i huvudet. Det är bara ord.

Ofelia är vilse hela tiden och berättar inte för någon. Hon fortsätter vara vilsen när hon är vuxen också, och går fel hela tiden. Men när hon går åt fel håll på väg till möten och plötsligt inser att hon kommer bli sen, då blir hon fortfarande tårögd precis som när hon var nio år och inte visste var hon skulle ta skolfoto.

Advertisements

One thought on “Ofelia är vilse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s